Select Page

Jukić informirao Vijeće ministara BiH o aktivnostima na obradi rezultata popisa

Jukić informirao Vijeće ministara BiH o aktivnostima na obradi rezultata popisa

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je danas da je odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i da su u njoj uvažene preporuke IMO tima.

Jukić je, po izlasku sa sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je razmatrana Informacija o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kazao da je predstavio kratko informaciju o aktivnostima na obradi rezultata popisa stanovništva 2013. godine u BiH.

Po njegovim riječima, informacija je sačinjena na sedam stranica i ima nekoliko desetaka stranica priloga.

– Ono što sam rekao sadrži i sama informacija. Malo sam pojasnio neka pitanja. Ono što je i dalje, na neki način, ostalo kao interesantno, to je da se osporava legalnost ove odluke i njena legitimnost – kazao je medijima Jukić.

Ponovio je da je „odluka u skladu sa zakonom, zakonima BiH, međunarodnim standardima i uvažila je preporuke IMO tima“.

Ocijenio je da poslovi na obradi rezultata popisa idu planiranom dinamikom koja je utvrđena jedinstvenim programom za obradu podataka rezultata popisa i „ona je sada u nekoj predzavršnoj fazi“.

– Ovih dana očekujemo validaciju onog što je urađeno, dakle provjeru i ocjenu valjanosti. Imamo još nekih 15-ak dana da završimo sve ove poslove i očekujem da će rezultati obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine za BiH biti objavljeni, kao što je i planirano i zakonom predviđeno, do 1. srpnja, po pet područja. To su područja demografije, obrazovanja, ekonomskih statistika, poljoprivrede i stanovanja – istaknuo je Jukić.

Isto tako, dodao je, bit će, sukladno planu o diseminaciji, objavljene i tabele. Kazao je da broj tabela zavisi od toga kako će se to dogovoriti timovi koji su zaduženi za diseminaciju, da li će to biti devet dogovorenih tabela ili će biti više, „to je stvar koja zavisi od plana diseminacije“.

– I on će biti, isto tako, sukladno zahtjevima, a i onome što su naše potrebe, urađen odnosno objavljen – kazao je Jukić dodavši da ovih dana imaju na raspolaganju više međunarodnih eksperata koji im pomažu.

– Ne samo da nam pomažu, oni su tu i neka vrsta kontrole ili monitoringa da li ono što radimo, radimo u skladu sa zakonom, odnosno standardima i da li je to što radimo tako da bude i međunarodno usporedivo, a to nam je isto tako jedna od obaveza – naveo je Jukić.

Na novinarsko pitanje da li je na njega vršen pristisak da povuče odluku koju je donio, Jukić je istaknuo da je „pritisak bio i još je jedino od roka“.

Međutim, dodao je da je uvjeren da poslovi na obradi rezultata idu planiranom dinamikom i da će biti urađeni na vrijeme.

– Sve druge pritsike ne mogu ocijeniti kao pritiske. Postoji veliki interes naše javnosti, rekao bih opravdano, kako se radi, šta se radi, dokle je došao ovaj posao. A da mene neko direktno zove, ili da mi nešto sugerira ili vrši pritisak, toga nema i toga nije bilo bar do sada – ustvrdio je Jukić.

Naveo je da ni na sjednici Vijeća ministara BiH od njega nije zatraženo da povuče odluku.

– Zbilja pokušavam sebe držati da ne upadnem u zamku političkih kvalifikacija i ocjena. Neću ocjenjivati ničije izjave i poruke. Želim i ostat ću u okvirima zakona i struke i držati se samo toga – zaključio je Jukić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading