Select Page

KADROVIRANJE: Moskva oduševljena novim Trumpovim šefom diplomacije

KADROVIRANJE: Moskva oduševljena novim Trumpovim šefom diplomacije

Rexa Tillersona, predsjednika i glavnog izvršnog direktora naftne kompanije ExxonMobil, Donald Trump imenovao je za državnog tajnika. Ovim izborom podebljao je broj ekstremno bogatih ljudi u svojoj administraciji, no više od toga američku političku scenu, ali i javnost zabrinjava činjenica da Tillerson održava vrlo tijesne veze s Kremljom.

Zabrinutost senatora

Stoga nije čudno što je iz ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina stigla poruka u kojoj se pozdravlja Trumpova odluka. U priopćenju stoji i kako su upoznali Tillersona kao profesionalca koji na izuzetno poslovan način ispunjava sva svoja obećanja.

No izbor Tillersona na najvažnije mjesto u administraciji zabrinuo je senatore iz obiju stranaka koji strahuju da Rex Tillerson nije kvalificiran za to mjesto i da bi kao državni tajnik mogao pogodovati ExxonMobileu. No najviše od svega zabrinuti su zbog njegovih veza s Moskvom pa se očekuje da bi na njegovu potvrđivanju u Senatu moglo doći do žestoke rasprave, a možda i do odbijanja senatora da mu daju zeleno svjetlo za State Department. Nakon što je objavljeno da će on biti državni tajnik, brojni republikanski senatori već su najavili da će protiviti njegovom potvrđivanju, i to isključivo zbog njegovih veza s Rusijom. On je godinama surađivao s Putinom i njegovim najužim krugom suradnika jer je ExxonMobile jako puno investirao u istraživanje nalazišta nafte na istoku Rusije. Posao je stavljen na led nakon što su Rusiji 2014. godine uvedene sankcije, a senatori strahuju da bi upravo Tillerson mogao inzistirati na ukidanju tih sankcija pa bi njegova kompanija dobro profitirala od promjena u američkoj vanjskoj politici koje bi on predlagao i provodio. Poznato je da je ExxonMobil u više navrata tražio od Obame da ukine sankcije Rusiji.

Bez iskustva u politici

Sam Trump za njega kaže da je on jedan od najvećih i najuspješnijih biznismena i međunarodnih poslovnih pregovarača u svijetu.

– Njegova čvrstina, široko iskustvo i duboko razumijevanje geopolitike čine ga najboljim izborom za državnog tajnika – kazao je Trump. Njegov stožer za tranziciju vlasti najavio je intenzivnu medijsku kampanju kojoj će isključivi cilj biti da javnost pridobije za potvrđivanje Tillersona. Kampanji će se pridružiti bivši državni tajnici James Baker i Condoleezza Rice, koja je i sama bila jedna od direktorica naftne tvrtke Chevron. Za razliku od nje, Tillerson nema nikakvog iskustva u politici.

“Nevjerni” elektori protiv Donalda Trumpa

Samo nekoliko dna uoči okupljanja elektorskog koledža koji bi trebao Donalda Trumpa potvrditi kao predsjednika sve je više elektora koji najavljuju da bi mogli ignorirati volju države koju predstavljaju. Oni tvrde da im savjest nalaže da ne glasaju za Donalda Trumpa iako je on pobijedio na izborima u državama iz kojih dolaze.

Tako se dvoje elektora iz Kolorada priključilo rastućem pokretu kojemu je cilj da se prikupi dovoljan broj “nevjernih” elektora kako Trump ne bi bio potvrđen za predsjednika. Radi se o dvoje elektora iz redova demokrata koji su se pridružili apelu da oni elektori koji ne žele glasati za Trumpa odaberu nekog iz Republikanske stranke i daju njemu svoj glas. Naglašavaju da je sama bit elektorskog koledža da spriječi izbor predsjednika koji je nekompetentan za tu dužnost i koji bi nanio štetu SAD-u.

vecernji.ba

OGLASI

Loading