Select Page

SKOK CIJENA: Gorivo će do kraja tjedna poskupjeti za 5 feninga u FBiH

SKOK CIJENA: Gorivo će do kraja tjedna poskupjeti za 5 feninga u FBiH

Gorivo na benzinskim crpkama u RS-u poskupjet će do kraja tjedna za najmanje pet feninga po litri, a nove cijene uvjetovao je rast vrijednosti nafte na svjetskom tržištu. Cijena goriva, osim u RS-u, povećat će se i u FBiH, potvrdila je Lela Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine.

Smanjenje proizvodnje

Cijena “crnog zlata” skočila je već jer su države koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristale smanjiti proizvodnju. Barel “brent” nafte u jednom trenutku prekjučer je koštao 57,89 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost od srpnja 2015. godine, a potom je opao na 56,79 dolara, što je i dalje poskupljenje za 4,5 posto za dan. Države koje nisu članice naftnog kartela OPEC prije nekoliko dana pristale su smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan kako bi bila umanjena prezasićenost tržišta i podržan rast cijena. OPEC je prošlog mjeseca objavio da će smanjiti proizvodnju od siječnja za 1,2 milijuna barela na dan. Ovo je prvi globalni pakt o smanjenju proizvodnje nafte u posljednjih 15 godina, a analitičari navode da će na tržištu nastati deficit umjesto suficita kada dogovorene mjere u siječnju stupe na snagu.

Rast i na svjetskom tržištu

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu definitivno će se odraziti i na domaće, a prvi učinci očekuju se već krajem tjedna. – Nova situacija na svjetskoj razini dovest će do poskupljenja goriva i na benzinskim crpkama u RS-u – rekao je tajnik Grupacije za promet nafte i naftnih prerađevina u Gospodarskoj komori Republike Srpske Zoran Berak. Naveo je da se poskupljenje može očekivati do kraja tjedna.

vecernji.ba

OGLASI

Loading