Select Page

KAMENDANI: Posušje ove godine bogatije za sedam novih skulptura

KAMENDANI: Posušje ove godine bogatije za sedam novih skulptura

U Posušju su privedeni kraju još jedni, 5. Posuški kamendani čiji je program u odnosu na prošlu godinu bio zanimljiviji, a grad podno Radovnja postao bogatiji za još sedam vrhunskih umjetničkih djela.

WP_20150805_041

Kao i prošle godine nastavljena je suradnja između organizatora Turističke zajednice ŽZH – podružnica Posušje i općine Posušje te njihovih partnera Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, klesarske škole Posušje i Razvojne agencije ŽZH – HERAG, a plod suradnje je 2. međunarodna kiparska kolonija na kojoj je sudjelovalo sedam studenata ALU Široki Brijeg i Umjetničkih akademija iz Splita i Osijeka.

WP_20150804_084

Studenti su na impresivan način u deset dana, koliko je kolonija trajala, oplemenjivali kamene blokove i davali im potpuno novi izgled u kojem će prolaznici moći uživati sljedećih godinu dana uz gradsku šetnicu kod Trga hrvatskih branitelja.

WP_20150807_081

Brojni znatiželjnici zaustavljali su se kod mladih umjetnika željni informacija o njima, načinu rada, alatu, a najviše ih je zanimalo kako im uspijeva od tvrdog posuškog kamena napraviti umjetničko djelo. Studenti su radili uz pomoć mentora prof. Nikole Vučkovića i asistentice Mateje Galić, u radu im je pomagao meštar Anđelko Penava, dok im je potreban materijal osiguravao vrsni klesar Mario Mihalj.

WP_20150807_094

Na 2. međunarodnoj kiparskoj koloniji na 5. Posuškim kamendanima sudjelovali su Slaven Kolar (Žitomislić), Boris Cikač (Nuštar), Josip Ivešić (Novi Šeher-Žepče), Marko Grgat (Sinj) , Marko Buvinić(Brač), Mirna Pokorić (Osijek) i Josipa Stojanović (Osijek).

Napravljene skulpture ostat će u vlasništvu općine Posušje i samo su nastavak prošlogodišnje priče u nastajanju velike galerije na otvorenom.

Također, organizatori se ovi putem zahvaljuju Binvestu i djelatnicima Ukraskamena iz Posušja.

Posušje.net/Foto: Slaven Kolar

OGLASI

Loading