Select Page

Kandidacijski status u prosincu sve izvjesniji

Kandidacijski status u prosincu sve izvjesniji

Drugi dan posjeta Bosni i Hercegovini europski povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi​ počeo je sastankom s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem koji mu je predstavio dokument koji je potpisao s predstavnikom “osmorke”, čelnikom SDP-a Nerminom Nikšićem, a koji predstavlja programsku platformu buduće vlasti na državnoj i federalnoj razini, piše Večernji list BiH.

Opredjeljenje za EU

S Čovićem je razgovarao i o kandidacijskom statusu BiH za učlanjenje u EU, ali očito je da se uspostava nove vlasti u Europskoj uniji promatra kao prvi i najvažniji korak u ispunjenju uvjeta na europskom putu BiH. Zato ne čudi što je Várhelyi kao “dobru vijest” ocijenio potpisivanje dokumenta “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”. Činjenica da njegov posjet vremenski koincidira s potpisivanjem ovog dokumenta govori i o želji EU-a, ali i okosnica buduće vlasti je da se europski put stavi u prvi plan njezina budućeg djelovanja. Osim sastanka s Čovićem, u središtu jučerašnjeg programa povjerenika Várhelyija bio je sastanak s čelnicima SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde, koji predvode “osmorku”, kao i s čelnikom SNSD-a i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Predsjednik Naše stranke Edin Forto je nakon sastanka izjavio da EU treba prepoznati proeuropsku energiju “nove vlasti”. – Mi ubrzano radimo na EU integracijama. Demonstrirali smo svoje opredjeljenje za EU iz oporbe i još jače ćemo to činiti iz vlasti – rekao je Forto. Dodao je kako su to radili i nastavit će tako sa sviješću da to rade za dobrobit građanki i građana.

– Nadamo se i očekujemo da će i EU uzeti novi zamah prema BiH baš kao što ćemo mi ovdje, nakon formiranja vlasti, pokazati novu energiju prilikom kretanja prema EU. Na EU je prepoznati ne samo svoj geostrateški interes u BiH već i proeuropsku energiju nove vlasti i kapacitete da BiH ravnopravno participira unutar obitelji europskih država kojima i pripada – kazao je Forto.

Europski povjerenik je tijekom sastanka s liderima “trojke” razgovarao i o energetskoj sigurnosti, migracijskoj strategiji i provedbi gorućih prioriteta. Mađarski diplomat sastao se i s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, s kojim je, kako je priopćeno, razgovarao o potrebi napretka BiH u provedbi očekivanih reformi.

Suradnja s Europolom

Várhelyi se u Istočnom Sarajevu susreo s Miloradom Dodikom. Tijekom razgovora Dodik je istaknuo da RS ostaje odlučan za europske integracije i očekuje da BiH već u prosincu dobije status kandidata. Dodik je i u izjavi za medije nakon sastanka kazao kako je potvrđeno da će BiH u prosincu dobiti status kandidata za članstvo u EU te da to nije uvjetovano. Pema njegovim riječima, postoji sporazum o dvjema stvarima – migrantskoj politici i kontaktnoj točki u BiH za suradnju s Europolom, što je dugo očekivano. Općenito je sastanak s europskim povjerenikom ocijenio pozitivnim.

Zanimljivo je da se, prema medijskim izvješćima, Dodik nešto ranije na istom mjestu (restoran Toplik) sastao i s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

U svakom slučaju, dvodnevni posjet europskog povjerenika za proširenje dao je dodatni impuls europskom putu BiH, što je posebno važno u ovom postizbornom trenutku kada se nastoji uspostava nove vlasti tijesno povezati s nužnim reformama, uključujući one bitne za daljnje približavanje BiH svom strateškom cilju – članstvu u Europskoj uniji.

OGLASI

Loading