Select Page

Karamatić: Hvala Inzku što u UN-u spominje Herceg Bosnu

Karamatić: Hvala Inzku što u UN-u spominje Herceg Bosnu

Strašno je bitno to što se u Izviješću OHR-a, to jest visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a nakon dugog niza godina ponovno spominje Hrvatska Republika Herceg Bosna pa makar i u negativnom kontekstu, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić.

Karamatić je komentirao izvještaj visokog predstavnika predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se, između ostaloga, kaže kako neki hrvatski političari u BiH zagovaraju podjelu BiH po etničkim crtama te je u tom kontekstu spomenuo Karamatićevo zagovaranje ponovne uspostave Herceg Bosne i to kao odgovor trenutnom političkom obespravljivanju bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Budući da u Skupštini UN-a sjede ozbiljni ljudi uvjeren sam kako će ozbiljno razmotriti najavljenu inicijativu o revitalizaciji Hrvatske Republike Herceg Bosne, te uvidjeti kako je trenutačno stanje neodrživo, i kako BiH ima samo dvije mogućnosti, ili dogovor tri naroda pri čemu bi svi narodi bili zadovoljni postignutim, ili povratak na prvobitno stanje”, izjavio je Karamatić te pojasnio kako je “u slučaju Hrvata u BiH to HR HB”.

“Ono što je malo neugodno je to što gospodin Inzko pozivanje na međunarodno pravo, a u inicijativi za revitalizaciju HR HB se radi upravo o tome, vidi kao opasnost za BiH, a kao opasnost ne vidi pokušaj uspostave trajne dominacije jednoga naroda nad drugim, kroz jačanje unitarističke velikobošnjačke politike, i pokušaj zadržavanja trenutnog stanja unatoč presudama Ustavnog suda BiH i očitoj nefunkcionalnosti ovako uređene zemlje”, izjavio je predsjednik HSS-a BiH.

Istina, dodao je, to ne iznenađuje posebno budući da je OHR od svoga dolaska u BiH uvijek na strani sarajevske političke čaršije bez obzira na cijenu koju za to njihovo svrstavanje plaćaju druga dva konstitutivna naroda a posljedično i BiH.

“Takva politika OHR-a dolazi svome kraju i u tom kontekstu i gledam na ovakvo izviješće visokog predstavnika koji grčevito pokušava produžiti svoj mandat za još koji mjesec, pa makar i prešućivanjem očitog i branjenjem neobranjivog”, izjavio je Karamatić.

Inače, visoki predstavnik je u svom izvještaju obmanuo UN stavljajući spominjanje Hercege Bosne u kontekst bilo kakve secesionističke težnje bh. Hrvata.

Bosanskohercegovački Hrvati se zalažu za jedinstvenu BiH uređenu na principima federalizma i konsocijacije, odnosno kao državu jednakopravnih konstitutivnih naroda. Ovo nije prvi put da međunarodni predstavnici šire sliku o bh. Hrvatima kao o separatistima stavljajući ih u isti koš sa Srbima, te tako relativiziraju i opravdavaju unitarističke težnje bošnjačkih elita.

Srpski separatizam i bošnjački unitarizam se međusobno hrane i zapravo urušavaju BiH, dok se Hrvati zalažu za “srednji put” odnosno poštivanje federalističkih načela kojima bi se uredili međunacionalni odnosi te ujedno ojačala država BiH.

dnevnik.ba

OGLASI

Loading