Select Page

Karamatić: Križ na Blidinju smeta, a zastave ISIL-a po Bosni ne smetaju?

Karamatić: Križ na Blidinju smeta, a zastave ISIL-a po Bosni ne smetaju?

Bilo kakav hrvatski ili katolički simbol u BiH izaziva negativnu reakciju sarajevskih (bošnjačkih) medija, političara, stranaka, intelektualaca. Posljednji na meti se našao 15-metarski križ na Blidinju.

Vjerni tradiciji omalovažavanja i izražavanja mržnje prema svemu hrvatskom i katoličkom u Bosni i Hercegovini, sarajevski mediji su se sada obrušili i na postavljeni križ na Blidinju.

Naime, na Blidinju je nedavno postavljen 15 metara visok križ u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara. Projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko-turističke udruge “Blidinje” , a provodi se uz podršku općina Posušje i Tomislavgrad, Hrvatskoga planinarskoga društva “Pločno” Posušje, Planinarskoga društva “Orlova stina” Tomislavgrad , Udruge “Visit-Blidinje” i Franjevačke kuće molitve “Masna luka”.

U Sarajevu je taj čin, pak, prepoznat kao “obilježavanje teritorija“. Ovakav stav artikulirao je Nerin Dizdar, dužnosnik SDP-a iz Stoca, inače poznat po izražavanju netrpeljivosti i širenju govora mržnje prema svemu što je povezano s hrvatskim i katoličkim identitetom u BiH.

Križ na Blidinju je tako odmah po postavljanju postao jedna u nizu meta velikobošnjačkih šovinista. Mnogi ni dan-danas ne mogu prihvatiti postojanje križa na brdu Hum iznad Mostara, kao ni zvonik župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, hrvatskoga grba na brdu Planinica također iznad Mostara, ali ni bilo koji drugi hrvatski ili katolički simbol u Bosni i Hercegovini.

Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskoga narodnoga sabora BiH i predsjednik HSS-a BiH je za Dnevnik.ba izjavio kako je čudno da “neovisni politički analitičari” imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije.

Jasno je kako dajem punu potporu podizanju križa u Parku prirode Blidinje, koje je iniciralo Ekološko – turističko udruženje Blidinje. Križ je postavljen u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a osim toga simbolizira i to kako na području Blidinja već stoljećima žive kršćani, preciznije Hrvati, o čemu postoje i povijesni zapisi, izjavio je Karamatić.

Što se tiče burne, negativne reakcije dijela tzv. “neovisnih političkih analitičara ” koji se odreda, iako “neovisni” pojavljuju na listama SDP-a ili DF-a, rekao je, bilo bi zanimljivo čuti njihovo mišljenje o zastavama ISIL-a koje se vijore u selima oko Tuzle, ili čuti njihovo mišljenje o terorističkim napadima koji su napravljeni u BiH u ime Islamske države.

Jasno kako nisu, niti će ikada prokomentirati tako nešto ali im zato smeta simbol vjere jednoga od konstitutivnih naroda koji žive u BiH. Dok ‘neovisni politički analitičari’ imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije, ovoj zemlji se ne piše dobro, rekao je Karamatić.

Inače, ovo je bio drugi slučaj širenja “antihrvatske” histerije u svega nekoliko dana, jer je tijekom vikenda sarajevske dušebrižnike uzbunila i zastava hrvatskog naroda koja se tijekom “pojavila” na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru.

Dnevnik.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading