Select Page

Proračun općine Posušje veći je za 30 posto i iznosi 13.022,200 KM

Proračun općine Posušje veći je za 30 posto i iznosi 13.022,200 KM

Stipendiranje studenata, financijska pomoć obiteljima s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom, poticaji za mlade, subvencioniranje prijevoza učenika, infrastrukturni projekti… samo su neke od stavki proračuna Općine Posušje za 2023 godine koji je usvojen na posljednjoj sjednici općinskog vijeća.

Proračun za iduću godinu usvojen je u visini od 13.022.200 konvertibilnih maraka, te je za 30 posto veći u odnosu na izvorni proračun općine Posušje za 2022 godinu. Kako je rečeno prilikom usvajanja Proračuna za 2023 godinu riječ je o sredstvima većim za 3 milijuna maraka u odnosu na ovogodišnji proračun.

„Proračun za 2023 godinu nosi razvojni ali i socijalni predznak. Tako je tijekom iduće godine primjerice predviđeno 400.000 konvertibilnih maraka više za prometnu infrastrukturu. Značajno je uvećana stavka za stipendiranje studenata, a kada se govori o školskoj populaciji i u idućoj školskoj godini je osiguran nastavak besplatnog prijevoza učenika. Također, na snazi ostaje demografska mjera financijske pomoći obiteljima s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom kao i mjera poticaja mladima. S obzirom na pozitivan trend angažmana velikog broja mladih u sportskim klubovima na području općine Posušje, uvećana je financijska potpora za rad Športskog saveza, te se nastavljaju ulaganja u infrastrukturu športskog kompleksa Mokri Dolac“, navedeno je prilikom obrazloženja najvažnijeg financijskog dokumenta općine Posušje.

U proračunu za iduću godinu osigurana su i sredstva za nastavak širenja vodovodne mreže u Rakitnu, na području Mjesne zajednice Tribistovo, Zagorje, Vir i Podbila i Sobač.

Značajna sredstava predviđena su i za poticaj poljoprivrede i poduzetništva, razvoj turističkih kapaciteta, povećanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike, kao i za nastavak razvoja Fondacije Tehnološki park.

Valja naglasiti kako je po prvi put u proračun uvršten i HGSS Posušje čiji se rad bazira na volonterskoj osnovi, a članovi obavljaju izuzetno odgovorne i složene poslove spašavanja imovine i ljudi tijekom cijele godine.

Naglašeno je kako se može konstatirati da je Proračun općine Posušje nakon krize izazvane pojavom pandemije virusa COVID-19 u trendu stabilizacije i rasta, ali je za nastavak kapitalnih projekata i dalje potrebna intervencija viših razina vlasti, kao i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Na ovoj sjednici općinski vijećnici su dali podršku i Prijedlogu Odluke o izvršenju proračuna općine Posušje za 2023. godinu. Nadalje, vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o ažuriranim planu kapitalnih investicija za 2023. godinu, Prijedlog Rješenja o izboru člana Povjerenstva za prostorno planiranje, uređenje i ekologiju, kao i Prijedlog Odluke o dopunama Poslovnika Općinskog vijeća općine Posušje.

Vecernji. Ba

OGLASI

Loading