Select Page

KOALICIJE: Dodiku prednost da sastavi vlast, HDZ i SDA preuzimaju FBiH

KOALICIJE: Dodiku prednost da sastavi vlast, HDZ i SDA preuzimaju FBiH

Vrlo tijesna prednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske koju koalicija predvođena SNSD-om Milorada Dodika ima ispred SDS-a i Dijaspore razlog je velike nervoze te pokušaja da i jedna i druga strana probaju uz pomoć prebjega osigurati četiri godine izvršne vlasti.

Puno bliži konačnoj ovjeri većine je SNSD, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija, dok, pak, SDS, NDP i PDP vjeruju kako bi uz pomoć dijela stranih diplomata, utjecaja iz Srbije i potpore koalicije ‘Domovina’ mogli istrgnuti nekog od zastupnika aktualne vladajuće većine. A prema rezultatima izbora, Dodikov blok, koji je de facto pobijedio na izborima, ima 42 od 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zajednički nastup potvrdili su na sastanku održanom u Zvorniku čelnici koalicije Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić i time djelomično razočarali planove dijela oporbe da će ipak neka od stranaka iz Dodikova bloka promijeniti koalicijski dres.

SNSD – DNS – SP u RS-u

“Koalicijski partneri SNSD, DNS i SP usuglasili su se u tome da stranke iz Republike Srpske formiraju vlast nakon čega nitko neće moći bilo kakvim uvjetovanjima ili bilo kakvim pričama i politikama biti jezičak na vagi”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

On je dodao da ova koalicija neće mijenjati koncepciju vlasti u stvaranju stabilne institucionalne Republike Srpske.

“Naša politika ostaje posvećena tome i želim reći da koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu da uspostavi Vladu Republike Srpske te da u tom pogledu ispunjava temeljni kriterij”, rekao je Dodik. On je istaknuo i kako konačno treba reći da je izborni pobjednik upravo ova koalicija koja ima mogućnost s dovoljnim kapacitetom formirati vlast. Slično su ponovili partneri Pavić i Đokić.

“To naravno ostavlja i dalju mogućnost razgovora, ali u osnovi najveći dio pitanja utvrđen je na vrlo kvalitetan način”, rekao je Đokić u Zvorniku dok je, pak, Pavić jasno istaknuo kako je ‘stara koalicija’ pobjednik izbora.

SDS se žali, SDA želi biti prvi

“Mi smo u koaliciji zadovoljni što smo u ovim teškim vremenima dobili povjerenje građana da možemo formirati vlast u Republici Srpskoj”, rekao je Pavić i objasnio da na sastanku nije bilo rasprave o kadrovskim rješenjima nego o politikama koje će ove tri stranke zastupati u sljedećem razdoblju. S ovim se ne slažu iz oporbenog bloka, SDS-a i PDP-a, koji se nadaju da će ipak kupovinom nekog od izabranih zastupnika dobiti potrebnu većinu. Uz uvjet da im se pridruži i koalicija ‘Domovina’, odnosno bošnjački zastupnici. Jučer je o tome raspravljao i SDS na sjednici Glavnog odbora u Istočnom Sarajevu te su ponovili kako sumnjaju u regularnost izbora. No, kako god bilo na kraju, ovaj entitet bi trebao puno brže uspostaviti vlast nego što je to slučaj u FBiH te će napraviti prvi korak s uspostavom vlasti na državnoj razini. A tamo je uz HDZ BiH, teško zaobilazan čimbenik i Stranka demokratske akcije koja, pak, nije bila zadovoljna rezultatom susreta i porukama čelnih ljudi SNSD-a i HDZ-a BiH. Zbog očigledno povrijeđene taštine i činjenice da je ova stranka osvojila najveći broj mandata u državnom Parlamentu, poručili su da će SDA predvoditi procese uspostave vlasti kako na razini države, tako i pri uspostavi vlasti u Federaciji BiH, kao i najvećem broju županija.

vecernji.ba

OGLASI

Loading