Select Page

Koliko kornera je potrebno u prosjeku da padne jedan gol?

Koliko kornera je potrebno u prosjeku da padne jedan gol?
Poanta nogometa su golovi, a oni se događaju jako rijetko, posebno u usporedbi s drugim popularnim sportovima.

U takvom kontekstu osvojiti korner za navijače automatski znači uzbuđenje.

To znači sadržaj, znači da je jedna momčad napravila obrambenu akciju i da druga momčad dolazi pred njena vrata s nekoliko igrača, stvara se gužva i pojavljuje se iluzija prilike.

Otuda, valjda, dolazi i uzrečica da je korner “pola gola”. Međutim, podaci pokazuju da je korner upravo to — iluzija prilike.

Chris Anderson i David Sally su u svojoj knjizi The Numbers Game kornere opisali kao “gotovo bezvrijedne“ u kontekstu zabijanja golova.

Prema njihovim istraživanjima, nakon što izvedete udarac iz kuta imate 20,5 posto šanse da u iduća tri dodira s loptom dođete do udarca. Iz toga, imate samo 2,3 posto šanse da zabijete gol, a i ti golovi puno češće dolaze nakon što iskontrolirate drugu loptu nego nakon što prvotno ubacivanje netko pospremi u gol.

1/36

U Ligi prvaka šansa da nakon kornera uputite udarac na gol je 24,6 posto, a šansa da ćete zabiti gol je 2,7 posto.

Da se ne bismo gubili u postocima i da bi bilo jasnije: 2019. je u Ligi prvaka bilo potrebno izvesti četiri udarca iz kuta da bi se uopće došlo do udarca na gol, a gol pada nakon svakih 36 izvedenih kornera, piše Telesport.hr.

Dakle, korner nije pola gola. Korner je tek 1/36 gola i uzbuđenje koje se stvara kad momčad dođe u suparnički kazneni prostor na skok s petoricom ili šestoricom igrača je isključivo subjektivno i u kontekstu golova obično uzaludno.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading