Select Page

OPĆINA POSUŠJE USPJELA ZADRŽATI BFC CERTIFIKAT

OPĆINA POSUŠJE USPJELA ZADRŽATI BFC CERTIFIKAT

Nakon 16 mjeseci intenzivnog rada u kojega su bile uključene sve općinske službe pod vodstvom Odsjeka za razvoj, uspješno je okončan proces recertifikacije Općine Posušje kao općine s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC).

O težini uvjeta najbolje govori podatak kako u Bosni i Hercegovini svega 27 općina i gradova od ukupno 142 ima ovaj certifikat. Podsjetimo, Općina Posušje zadobila je BFC certifikat 2017. godine kada je prva u Hercegovini uspjela ispuniti sve kriterije te postati njegovim nositeljem.

No, nismo se zadovoljili samo ovim uspjehom već smo ponovo ušli u proces recertifikacije jer smo željeli zadržati certifikat, ali i još jednom potvrditi kako je administracija Općine Posušje aktivna i napredna. Na putu ponovnog ocjenjivanja, podnošenja dokumenata i dokaza te posjeta ocjenjivačkih komisija koji je otpočeo u rujnu 2019. Općina Posušje morala je ispuniti preko 10 kriterija i 70 potkriterija koji obuhvaćaju predvidivost troškova poslovanja i odgovorno upravljanje financijama, unaprjeđenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije, strateško planiranje, javno-privatni dijalog, analitičku osnovu za podršku lokalnoj zajednici, praćenje dinamike lokalnog tržišta rada, podršku poduzetništvu, sustav usluga za izdavanje građevinske dozvole, adekvatnu infrastrukturu, pouzdane komunalne usluge

U tome smo i uspjeli, štoviše ostvarili smo napredak u odnosu na 2017. godinu te je s tada ostvarenih 86% ispunjenosti kriterija postotak ovaj put povećan na 89,33%.

Ovaj program certificiranja jedinstveni je program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje općine i gradovi nude građanima i gospodarstvenicima u pet zemalja: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji te Crnoj Gori, a pokrenut je uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) s ciljem kreiranja brže i učinkovitije administracije koja će osigurati djelotvorne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Ovaj napredak najbolja je potvrda kako rad Općine Posušje ima kontinuitet razvoja, stalnog unaprjeđenja, ali i otklanjanja uočenih nedostataka. Vjerujemo da konkretne ocjene jasno govore o radu naše uprave te pozitivno izdvajaju našu Općinu, ali su i poticaj da dodatno jačamo usluge i nastojimo biti što bolji servis svim našim građanima u budućim vremenima.

OGLASI

Loading