Select Page

Komšić čestitao Dan Armije RBiH: To je bila jedina legalna i legitimna vojska, ostalo agresori

Komšić čestitao Dan Armije RBiH: To je bila jedina legalna i legitimna vojska, ostalo agresori

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom obilježavanja 15. travnja – Dana Armije RBiH.

“Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. travanj- Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH nastala je kao nužna potreba organiziranog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju su činile susjedne zemlje. Bila je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila ustavni poredak Republike BiH. Kroz svoju borbu zadržala je svoj multietnički i antifašistički karakter”, napisao je Željko Komšić u čestitci.

On je naveo i to da se pred najezdom barbarizma i zločina obilježenih etničkim čišćenjem i genocidom Armija RBiH borila ujedno i za civilizacijske vrijednosti, poštujući ono što je zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, te je najzaslužnija za opstanak države Bosne i Hercegovine.

“Na ovaj dan treba se sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju. Dali su svoje živote, da bismo mi, danas, u miru mogli nastaviti borbu za opstojnost države. Države, čiji integritet I suverinitet još uvijek neki dovode u pitanje, i to oni kojima su borci Armije RBiH stali na putu. Njihova borba i žrtva nas obvezuje da u toj borbi ustrajemo. To je naš dug prema njima, koji nažalost više nisu sa nama, ali i prema budućim generacijama”, istakao je Komšić.

OGLASI

Loading