Select Page

Tusk u posjeti BiH

Tusk u posjeti BiH

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk održao je razgovore s članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka s Tuskom kazao je da je općenito stanje u BiH mnogo bolje od percepcije koja se stvara u javnosti. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk doputovao je danas u službeni posjet BiH, a u Sarajevu se sastao s članovim Predsjedništva BiH nakon čega su potpisani ugovori BiH i Europske investicijske banke o financiranju i gradnji Koridora Vc na dionicama Zenica Sjever i Mostar Jug, piše Klix.ba.

“Predstoji nam Summit u Sofiji koji je prvi takav i u tom formatu nakon 15 godina od Summita u Solunu. Predstavlja povjesnu priliku da se pošalje snažna politička poruka o europskoj perspektivi zemalja regije. BiH se početkom tjedna pridružila Nacrtu deklaracije sa Summita u Sofiji, a Vijeće ministara BiH priprema dopunske odgovore na pitanja Hahna”, rekao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je podsjetio Tuska na kompleksnost struktura u BiH, načinu formiranja vlasti i donošenju odluka u BiH kako bi se bolje razumjela izvjesna sporost kretanja BiH na europskom putu i reformskog procesa.

“Ponekada se čini da u BiH krize ne prestaju, ali općenito stanje odnosa u BiH je puno bolje od percepcije i slike koju šalju mediji iz nje”, rekao je Izetbegović.

“Unatoč izazovima i otporima u protekle tri godine smo napravili značajne pomake, ostvarili smo stabilan rast BDP-a od oko 3 posto što je bolje od prosjeka u regiji, prvi smo u regiji po broju pada broja nezaposlenih i kreiramo 15.000 novih radnih mjesta svake godine, po osnovu izravnih i neizravnih poreza ubirali smo par milijardi KM preko onoga što je bio plan”, dodao je Izetbegović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je kazao da BiH, ovakva kakva je konstituirana, ipak može ići naprijed, te da infrastrukturni bum tek očekuje našu zemlju. Izetbegović je kazao da očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije na odgovore BiH iz Upitnika, te izrazio nadu da će BiH status kandidata EU dobiti do 2018. godine. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na turneji po zemljama regije posjetio je, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju. Na Kosovu je boravio danas, odakle je stigao u posjet Bosni i Hercegovini. Tusk će, posljednjeg dana turneje po regiji, sutra posjetiti Makedoniju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading