Select Page

Konstituirana Skupština ŽZH

Konstituirana Skupština ŽZH

Konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Član Središnjeg izbornog povjerensta BiH Vlado Rogić svečano je uručio mandate za 23 izabrana zastupnika.

Nakon toga su zastupnici položili i potpisali prisegu.

Formirani su klubovi konstitutivnih naroda. Tako je za predsjednika Kluba Hrvata u Skupštini izabran Ivan Dajmanović (HDZ BiH) dok je za predsjednika Kluba Srba izabran Miroslav Mitrović (HDZ BiH).

Držimo se rokova, našim poslovnikom je propisano da u roku od 20 dana nakon objave službenih rezultata moramo imati konstiturajuću sjednicu i mi smo se tog roka držali. Vrlo brzo ćemo imati novu sjednicu na kojoj ćemo birati izaslanike za Dom naroda FBiH. Najvažnije je da mi ispoštujemo rokove za konstituiranje i što je nama vrlo važno za Dom naroda jer inače možemo izgubiti izaslanike ako ne ispoštujemo rok, izjavio je medijima predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Jelčić će predsjedavati sjednicama Skupštine dok se na sljedećim sjednicama ne izabere novo vodstvo Skupštine ŽZH. Istaknuo je da je prioritet riješiti izaslanike za Dom naroda FBiH, a nakon toga će u miru riješiti i ostale odluke.

Na sjednici su izabrani članovi tri povremena odbora.

U novom sazivu Skupštine ŽZH najviše zastupnika imat će koalicija HDZ BiH, HDU,HSS,HKDU – 14, HDZ 1990 osvojio je četiri mandata, HRS dva, a po jedan HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH te HSP HB i BiH.

Nova sjednica Skupštine ŽZH, na kojoj će biti izabrani izaslanici za Dom naroda FBiH zakazana je za četvrtak.

Schmidtovim izmjena Izbornog zakona od 2. listopada, ŽZH može dati sedam zastupnika u Dom naroda FBiH. Kako sada stvari stoje, ŽZH će imati pet izaslanika odnosno četiri iz reda Hrvata te jednog iz reda Srba.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading