Select Page

KOORDINACIJA U NEUMU: Nužna prekategorizacija graničnog prijelaza Čitluk-Jovića Most u ljetnim mjesecima

KOORDINACIJA U NEUMU: Nužna prekategorizacija graničnog prijelaza Čitluk-Jovića Most u ljetnim mjesecima

Općina Neum i načelnik Dragan Jurković bili domaćini četvte po redu koordinacije  predsjednika Čovića s predsjednicima županijskih Vlada, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina izabranih ispred HDZ-a BiH, na sve aktualne teme lokalnih zajednica.

Na sastanku je bio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.

Nazočne je o aktualnoj političkoj situaciji upoznao predsjednik Čović, koji je pohvalio praksu koordinacije, na kojima se uvijek pronađu rješenja za pojedine postavljene ciljeve, te naglasio kako su sve obveze s prethodnih koordinacija izvršne.

O mogućnostima suradnje s Republikom Hrvatskom govorio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kazavši kako će i u budućnosti Vlada RH i Ured nastaviti realizirati brojne projekte koji su važni Hrvatima u BiH.

Na koordinaciji je razgovarano i o fiskalnoj i financijskoj problematici lokalnih sredina o čemu je govorila Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi FBiH te projektima od posebnog interesa za lokalnu zajednicu kao i imovinsko-pravnim poslovima, o čemu je govorio Željko Obradović iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Posebno se razgovaralo o problematici svih lokalnih zajednica, od kojih su iznesene dvije teme, jedna se odnosila na prelaske granice između BiH i RH, posebno između pograničnih područja kako bi se prelasci granica ubrzali ili olakšali lokalnom stanovništvu koje gravitira pograničnim područjima.

Na ovu temu se referirao i načelnik općine Posušje Ante Begić za prekategorizaciju graničnog prijelaza Čitluk-Jovića Most koji je i prošlih godina bio privremeno otvaran (na 3 mjeseca ) za vrijeme turističke sezone.

“Svrstavanje ovog prijelaza u kategoriju prijelaza kojim je dozvoljen međunarodni promet putnika bar djelomično bi se rasteretio GP Osoje. Ova predložena kategorizacija nužna je barem u ljetnim mjesecima od lipnja do rujna.” – kazao je Begić.

Druga tema je bila turizam i niz tema vezanih uz turizam i turističku sezonu, gdje su istaknuti veliki problemi za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i odlazak iz nje. Određenim odlukama svjesno se zanemaruje turizam, što nikako nije dobro, moramo imati hitni odgovor većih razina vlasti, kako bi sektor turizma znao što može očekivati od ove turističke sezone, zaključeno je.

Iduća koordinacija dogovorena je za početak rujna u Širokom Brijegu.

Dan prije visoko izaslanstvo je nazočilo otvaranju “Neumskog ljeta 2021”, manifestacije koja će u vrijeme ljetne turističke sezone obogatiti kulturnu ponudu jedinog bh. grada na moru.

OGLASI

Loading