Select Page

Natjecanje CIVITAS-a Projekt građanin

Natjecanje CIVITAS-a Projekt građanin

U prostorijama Prve osnovne škole Široki Brijeg 23. travnja 2018. godine održano je županijsko natjecanje CIVITAS-ovog programa Projekt građanin.

Cilj natjecanja je osposobiti mlade ljude za izgradnju suvremenog demokratskog društva, naučiti ih konstruktivnom razmišljanju i kritičkom prosuđivanju te osvijestiti važnost prepoznavanja i rješavanja aktualnih problema. Kriteriji za konačnu ocjenu su prezentacija projekta, elokventnost učenika, važnost izabrane teme i, naravno, sveukupni dojam.

Na natjecanju su sudjelovale četiri osnovne i četiri srednje škole s područja ŽZH. Tročlani stručni žiri, koji su činili Drago Zovko, Anamarija Čolić i Mario Mikulić, za pobjednike je odabrao učenike Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ljubuškog s temom „Povijesno blago Ljubuškog Bigeste“, a za srednje škole ekipu Gimnazije Ljubuški s temom „Privatizacija u Ljubuškom“.

Svaku školu predstavljao je tim učenika koji su odabranu temu izlagali kroz četiri segmenta: objašnjenje problema, procjenu alternativnih metoda, prijedlog mjera i plan akcije. Posuški tim bavio se problemom „Zaštita od prirodnih katastrofa u našoj školi“, u koji su, pored prezentacije problema, uvrstili izradu plana evakuacije u slučaju prirodnih katastrofa te edukaciju svih subjekata škole od strane Vatrogasne službe Posušje i PU Posušje. Ova problematika svakako je od presudne važnosti za sigurnost učenika i djelatnika škole, a prepoznali su je i analizirali učenici Petar Lončar, Josipa Mandurić, Luka Ramljak, Slaven Sabljo, Ilija Srebrović, Jelena Šušnjar i Nikolina Vranjković iz 3.b odjela zajedno s Anom Martić, Anom Milićević i Klarom Šego iz 3.c. Našim vrijednim CIVITAS timom koordinirala je profesorica Sanja Crnogorac Sitarski.

gfgm-posusje.com

OGLASI

Loading