Select Page

Kopilot aviona namjerno srušio avion, pilot je zaplakao ispred vrata kokpita

Kopilot aviona namjerno srušio avion, pilot je zaplakao ispred vrata kokpita

Francuski tužitelj Brice Robin rekao je na izvanrednoj press konferenciji da je rušenje aviona bilo “dobrovoljno”. “Kopilot Andreas Lubitz je posljednjih deset minuta sam bio u kabini. Sigurno je bio živ jer se čuje kako normalno diše. Nije rekao ni riječi. Drugi pilot ga je iza vrata molio da ga pusti unutra. Nekoliko puta je i zaplakao”, ispričao je Robin detalje koje je razotkrila crna kutija, prenosi Index.

U zadnjim sekundama na snimci čuju se vriskovi putnika. “Mislimo da su tek tada shvatili što se događa”, objasnio je. Na kraju leta čuje se alarm koji upozorava na blizinu tla.

Tužitelj je dodao da nema indikacija da se radi o terorističkom činu. Lubitz je Nijemac i imao je 28-godina, a rodom je iz Montabuara. Razlozi zašto je srušio avion istražiteljima nisu poznati.

Piloti su vikali jedan na drugoga

Pred pilotskom kabinom je prvo došlo do nasilne borbe dok se kapetan pokušavao vratiti unutra, otkrili su istražitelji koji su proučavali crnu kutiju iz Airbusa. Kopilot je nakon toga zabarikadirao vrata od kabine sa sjedalicom, a kapetan je pokušavao ući unutra. Piloti su vikali jedan na drugoga na njemačkom jeziku.

“Čovjek izvana prvo je lagano kucao na vrata, ali nije bilo odgovora. Zatim je vrata udario snažnije, opet bez odgovora” izjavio je istražitelj za New York Times dodavši kako zvukovi upućuju na to da je kapetan pokušavao razbiti vrata kako bi se vratio u pilotsku kabinu.

Četiri stručnjaka Interpola priključili su se francuskim detektivima pokušavajući rasvjetliti što se događalo u posljednih 18 minuta leta. Istražitelj je izjavio kako je do tog trenutka komunikacija između pilota bila je rutinska i opuštena.

Lufthansa: Nećemo sudjelovati u nagađanjima o uzrocima nesreće

Iz Lufthanse, u čijem je vlasništvu niskobudžetna kompanija Germanwings, kažu da su svjesni toga što piše u New York Timesu. “Zasad nemamo službene informacije koje potvrđuju te tvrdnje pa čekamo daljnje informacije. Nećemo sudjelovati u nagađanjima o uzrocima nesreće”, stoji u priopćenju Lufthanse.

Bild doznaje imena dvojice pilota, iako još nisu službeno objavljena. Kapetan aviona bio je Patrick S., otac dvoje djece s više od 10 godina letačkog iskustva, a kopilot Andreas L., mladić iz Montabaura, gradića nedaleko Frankfurta.

Iz Germanwingsa poručuju da ne žele reći imena jer poštuju njihovu privatnost.

OGLASI

Loading