Select Page

Korizma je poticaj vjernicima da, kroz pokoru, djela ljubavi i molitvu, očiste srca

Korizma je poticaj vjernicima da, kroz pokoru, djela ljubavi i molitvu, očiste srca

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, 6. ožujka, na Čistu srijedu ili Pepelnicu, kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme molitve, posta i djela milosrđa, slavio je misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Uz koncelebraciju šestorice svećenika na euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici među kojima su bile i časne sestre te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su animirali liturgijsko pjevanje te bili u asistenciji, piše Nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da vrijeme korizme predstavlja poticaj vjernicima da, kroz pokoru, djela ljubavi i molitvu, očiste svoja srca. “Nije slučajno da ova srijeda ‘Pepelnica’ nosi naslov ‘Čista srijeda’ jer počinjemo se čistiti od zlih navika, od zlih sklonosti, od svega onoga što nas je uprljalo, počevši od pogana jezika do zlih očiju i nakana… koje su nas uprljale u našoj krsnoj milosti”, rekao je kardinal Puljić potaknuvši sve nazočne da u ovom vremenu otvore svoja srca Božjem milosrđu. Progovorivši o samom nazivu ‘Pepelnice’ kao i simbolici pepela, kardinal Puljić pojasnio je da obred pepeljanja predstavlja vanjski znak kojim se prihvaća korizmenu pokoru i korizmeno obraćenje. „Pepeo je itekako simbol smrtnosti. Pepeo je i simbol upravo onoga što je Bog rekao Adamu: ‘Iz praha si nastao, u prah ćeš se vratiti’. To je ta posljedica grijeha“, kazao je kardinal Puljić te pojasnio da se pepeo nekada koristio i kao sredstvo čišćenja.

Tumačeći podrijetlo riječi “korizma”, kazao je da ta riječ ukorijenjena u latinskom nazivu “quadragesima”, koja označava razdoblje od 40 dana. Istaknuo je da je smisao korizme vraćanje na put milosti, obraćenja i prihvaćanja Božje riječi. Dodao je da se u tom vremenu preporučuje da vjernici osobno svakodnevno čitaju Sveto Pismo. Kardinal Puljić podsjetio je da se broj 40 u Bibliji spominje više puta: 40 dana trajao je potop u vrijeme Noino; isto toliko Mojsije proveo na Sinaju; 40 godina izraelski narod putovao je kroz pustinju; sv. Ilija 40 dana putuje do brda Horeba; 40 dana traje obraćenje grada Ninive; Isus je 40 dana proveo u pustinji… Istaknuo je da sve to ima svoju simboliku te da je posebno snažna simbolika u tome da je Isus 40 dana nakon uskrsnuća Isus uzašao na nebo.

“I u našoj je korizmi 40 dana… Tako i naša pokora nas uzdiže prema Bogu”, riječi su kardinala Puljića koji je nazočne vjernike pozvao Crkvu vole i za nju mole, usprkos nedavnim skandalima, „jer nama je raditi na vjernosti Kristu i u toj Crkvi unijeti vjerodostojan kršćanski život“. Nakon propovijedi uslijedio je obred pepeljenja, javlja kta. Svim nazočnima stavljano je na glavu malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili Isusovim riječima iz Evanđelja po Marku: „Obratite se i vjerujte evanđelju!’“.

OGLASI

Loading