Select Page

Dok je u BiH neprihvatljivo, Crna Gora zabranila rad trgovina nedjeljom

Dok je u BiH neprihvatljivo, Crna Gora zabranila rad trgovina nedjeljom

Vlada Crne Gore usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini kojima se zabranjuje rad trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

Pozitivna vijest za oko 37.000 zaposlenih u sektoru trgovine, navedeno je na “Twitteru” crnogorske Vlade. Objekti neophodni za nesmetano funkcioniranje društva izuzeti su od ovog pravila, prenosi Srna. I u BiH je postojala slična inicijativa. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u parlamentarnu proceduru uputio je inicijativu za izmjene Zakona o radu Federacije BiH, s naglaskom da se u određenim oblastima zabrani rad nedjeljom. Inicijativa sadrži i to da radnici moraju imati obvezni odmor od 36 sati tjedno.

No, Vlada Federacije BiH odbila je prijedlog o povećanju tjednog odmora za radnike. Vlada je ocijenila da, u ovom trenutku, nije prihvatljiva inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Neradne nedjelje te praznici i blagdani provedeni s djecom i obitelji san su za više od 100.000 radnika u BiH koji rade u trgovinama, često na više poslova, od blagajne do slaganja i skladištenja proizvoda te popisivanja robe i usluživanja kupaca. Sa šest radnih dana u tjednu te minimalnom plaćom na koju su prijavljeni, gotovo nisu slobodni ni za jedan blagdan, koji, umjesto u krugu obitelji, provode na radnim mjestima.

OGLASI

Loading