Select Page

Korona-zakon: Od 488 milijuna KM za subvencioniranje doprinosa utrošeno samo 18 posto

Korona-zakon: Od 488 milijuna KM za subvencioniranje doprinosa utrošeno samo 18 posto
Od 488 milijuna KM koje je Vlada FBiH rebalansom Proračuna osigurala za primjenu famoznog korona-zakona utrošeno je samo 90 milijuna KM. Ostatak će, najvjerojatnije, novim rebalansom biti vraćen u Proračun.

To su sredstva koja su bila predviđena za subvencioniranje poreza i doprinosa poslovnih subjekata koji su pogođeni pandemijom, ali očito visoko postavljeni kriteriji doveli su do toga da je realizirano samo 18 posto sredstava.

Točno je da je veliki broj tvrtki tražio sredstva, ali brojni nisu ispunjavali uvjete od 20 posto pada prometa, kaže za Klix.ba izvor iz Vlade FBiH.

U Vladi misle kako su se poslodavci vrlo odgovorno ponijeli u pandemiji, kako nije bilo prevelikog otpuštanja jer realan pad ekonomije je veći od onog koji se vidi kroz pad broja zaposlenih.

Sredstva “korona-zakon” koja nisu utrošena za predviđena subvencioniranja poreza i doprinosa, tih čak 82 posto, najvjerojatnije će biti novim rebalansom proračuna vraćeno onim stavkama kojima je i “otkinuto” prvim rebalansom.

To se vraća u normalan proračunski ciklus, dobro je da imamo gradnju cesta i drugu potrošnju sad kad ljudi manje troše. To bi trebalo pomoći ekonomiji, način je kako razmišlja i čime se sada rukovodi entitetska vlada.

Uz ova sredstva Vlada FBiH predvidjela je i jamstveni fond, a od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) županijama je preusmjereno 200 milijuna KM, a 30 milijuna općinama.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading