Select Page

Krišto: Presuda za Stolac donesena pod pritiskom bošnjačke politike

Krišto: Presuda za Stolac donesena pod pritiskom bošnjačke politike

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, ocijenila je u srijedu da je presuda Suda BiH, kojom je dopušteno sudjelovanje na ponovljenim izborima bošnjačkim dužnosnicima koji su nasilno prekinuli izbore u Stolcu 2. listopada, donesena pod političkim pritiskom.

„Odluka Žalbenog odjela Suda BiH je još jedna u nizu političkih odluka, a iz obrazloženja je jasno kako se nisu pozivali na činjenice, nego je donijeli pod pritiscima bošnjačkih političkih struktura”, izjavila je Krišto za mostarski portal Dnevnik.ba.

Žalbeno vijeće Suda BiH jučer je odbacilo odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, zaduženog za provedbu izbornog procesa, koje je suspendiralo kandidata bošnjačke Inicijative za Stolac Salmira Kaplana, nositelja liste te inicijative za Općinsko vijeće Demira Mahmutčehajića, koji je i čelnik SDP-a Stolca te Ahmeta Ljubovića. Protiv njih je podignuta i potvrđena optužnica za nasilan prekid izbora, pri čemu se Kaplana tereti za fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te teže ozljeđivanje člana biračkog odbora Marija Raguža. Uz to Kaplan i aktivisti Inicijative za Stolac su otuđili izborni materijal nakon čega su prekinuti izbori na svim biračkim mjestima.

No, sud je smatrao kako ti dokazi nisu dovoljni da se političarima koji su sudjelovali u nasilju zabrani sudjelovanje na ponovljenim izborima.

„Nije više pitanje Stoca nego SIP-a kao institucije na kojoj počiva izborni demokratski proces, koja je temeljem činjenica Kaplanu i ostalima uskratila pravo ponovne kandidature, a Sud BiH odlukom o ponovnom razmatranju SIP-ove odluke namontirao klasičnu zamjenu tezu i po tko zna koji put dokazao kako je pod utjecajem bošnjačkih političkih struktura”, smatra Krišto.

Aktualni načelnik Stolca Stjepan Bošković također je izrazio razočarenje što Sud BiH nije uvažio preko 40 materijalnih dokaza, iskaza svjedoka, nalaza vještaka, koji govori o izvedenom nasilju u Stolcu.

narod.hr

OGLASI

Loading