Select Page

Plenković: Hrvatska ne želi vidjeti nikakve podjele u BiH

Plenković: Hrvatska ne želi vidjeti nikakve podjele u BiH
Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH, tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti.

Nakon sastanka su on i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održali konferenciju za medije.

Zadovoljstvo mi je bilo danas biti domaćin premijeru Plenkoviću i njegovim suradnicima i razgovarati o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske. Zajednički smo konstatirali da BiH i Hrvatska imaju dobre i ekonomske i političke odnose, da se ti odnosi razvijaju iz godine u godinu, uz sve pokušaje pojedinaca da sliku o odnosima BiH i Hrvatske predstave na drugi način, rekao je Tegeltija nakon sastanka.

Hrvatska spada u tri zemlje naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, rekao je Tegeltija i dodao:

Mislim da su odnosi BiH i Hrvatske pokazali kako se susjedi trebaju odnositi jedni prema drugima kad je u pitanju kriza poput covida. Moramo zahvaliti Hrvatskoj koja je bila jedna od zemalja koja je pomogla BiH u cjepivu.

Plenković je Tegeltiji zahvalio na pozivu.

Dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj, kao partner, sa željom da unapređujemo suradnju i s porukom ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, rekao je Plenković dodavši da Hrvatska poštuje Daytonski sporazum, cjelovitost BiH i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.

Naglasio sam da je i izrazito važna suradnja naših policija, suradnja svih nadležnih službi, kako bismo spriječili nezakonite migracije i da bismo spriječili da mnogi ljudi, koji dolaze iz propalih država, ne dođu u situaciju da budu izmanipulirani i da na kraju mnogi od tih nezakonitih pokušaja završe tragično, rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska spremna povećati trgovinsku suradnju s BiH.

S hrvatske strane više je nego jasna spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog i s te strane unaprijediti komunikaciju na tom području.

Dodao je da je Hrvatska veliki vanjskotrgovinski partner BiH.

Ujedno želimo sastanak između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u 2022. organizirati u Hrvatskoj, na kojem ćemo staviti na stol sva otvorena pitanja i sve mogućnosti buduće suradnje. To je ono što je u ovom trenutku najvažnije, rekao je Plenković.

Što se tiče unutarnjepolitičkih zbivanja u BiH, mi ih u Hrvatskoj pratimo s velikom pozornošću, s velikim interesom. Razumjeli smo od Tegeltije da je Vijeće ministara imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament, rekao je Plenković, dodavši da treba poštovati Daytonski sporazum, kao i da izjave iz Republike Srpske treba promatrati i iz konteksta promjene izbornog zakona u BiH.

Razumijemo da su razgovori o RS-u, moramo vidjeti koliko je to manevar, a koliko želja. Hrvatska ne želi vidjeti nikakve podjele. Hrvatska ne želi vidjeti ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Daytonski sporazum. Tuđman je bio jedan od ključnih aktera koji je pomogao da se dogovor u Daytonu dogodi, dodao je.

Što se tiče razgovora o izbornom zakonu, pozicija RH je jasna, tu do dogovora mora doći, rekao je Plenković, ponovivši da hrvatski narod treba biti ravnopravno zastupljen u institucijama u BiH.

Upitan je li on zadovoljan statusom hrvatskog naroda u BiH, Plenković je rekao da je oko toga jedinstven stav svih ključnih aktera i institucija u Hrvatskoj, pa i većine političkih stranaka, a to je da se položaj Hrvata mora unaprijediti.

Stoga je važan proces reforme izbornog zakona. Hrvatska je jako puno pomogla BiH, pomogla je u agresiji, prema tome poruke koje su i Hrvati u BiH i Hrvatska kao država slali BiH bile su afirmativne, pozitivne i želimo samo da se omogući ono što je realno, prirodno i pravedno, a to je ravnopravnost i ravnopravna zastupljenost u institucijama, rekao je Plenković.

Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, to nikad nije bilo sporno pitanje, rekao je Plenković dodavši da vjeruje i da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tu objasnio što je mislio, jer se, kako je rekao, u takvim izjavama stvari jako brzo mogu izvući iz konteksta.

www.jabuka.tv | Foto: Fena

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading