Select Page

Krizni stožer ŽZH: Nema otkazivanja nastave, zabranit će se javna okupljanja

Krizni stožer ŽZH: Nema otkazivanja nastave, zabranit će se javna okupljanja
U Županiji Zapadnohercegovačkoj neće se otkazivati nastava u školama i sve svakodnevne aktivnosti mogu se slobodno obavljati.

Drago Martinović ispred Kriznog stožera ŽZH kazao je kako su u ovoj županiji  tijekom srijede dobili naredbu kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o otkazivanju nastave u obrazovnim insitucijama na području FBiH.

Nama je naloženo da mi po procjeni stanja u našoj županiji donesemo odluku o eventualnom otkazivanju nastave u školama. S obzirom na činjenicu da u ŽZH nema nitko pozitivan na koronavirus COVID-19 i s obzirom da je samo 10 ljudi u kućnoj samoizolaciji potrebe za takvim mjerama za sada nema. Mi pratimo svakodnevno situaciju i ako smo danas donijeli ovakvu odluku, to ne mora značiti da se ona ne može promijeniti do kraja tjedna, kazao je Martinović za portal Jabuka.tv.

Martinović je istaknuo kako će se vjerojatno usvojiti odluka o zabrani javnih okupljanja.

Za sada potrebe za panikom nema, ali nužno je poduzeti određene mjere predostrožnosti. Stoga ćemo na Kriznom stožeru raspraviti i o mogućnosti zabrane javnih okupljanja na području županije i ta će odluka vjerojatno biti usvojena. Očitovat ćemo se i o svim preporukama koje su došle s Federalne razine i o svemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost, zaključio je Martinović u izjavi za portal Jabuka.tv.

Naredbe Kriznog stožera ŽZH na čelu s prof. dr. sc. Ivanom Vasiljom

U okviru aktivnosti na prevenciji pojave i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva oboljenja izazvanog novootkrivenim virusom COVID-19, koji je Zaključkom Vlade F BiH broj: 164/2020 od 31. siječnja 2020.godine proglašena zaraznom bolešću čije sprječavanje i suzbijanje od interesa za F BiH a na temelju Naredbe Kriznog stožera F BiH, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi  Županije Zapadnohercegovačke donosi  sljedeću NAREDBU:

 1. Na temelju procjene epidemiološke situacije u ŽZH (nema sumnjivih niti dokazanih slučajeva zaraze novim koronavirusom) donosi odluku da se nastava  u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskoj ustanovi do daljnjeg ne odgađa. O svim daljnjim promjenama epidemiološkog stanja Krizni stožer će reagirati u najkraćem mogućem roku.
 2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave novog koronavirusa (COVID-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, Procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19), a koje su se primjenjivale prema svim putnicima koji dolaze sa područja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, od sada primjenjuju i na sve putnike koje dolaze iz zemalja Francuska, Njemačka i Španjolska. Rok: Odmah
 3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže da se svim putnicima koji ulaze u Županiju Zapadnohercegovačku  iz zemalja navedenih u točki 2. ove naredbe propišu mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana. Rok: Odmah
 4. Preporučuje se BH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da ne putuju u zemlje navedene u točki 2. ove naredbe.
 5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgađanje javnih skupova (kulturnih, sportskih…) i okupljanja na kojima je planirano prisustvo većeg broj osoba.
 6. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim BH državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u Federaciju BiH iz zemalja navedenih u točki 2. ove naredbe izdaju rješenja o obvezi izolacije u trajanju od 14 dana. Rok: Odmah
 7. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže odgodu redovitih specijalističko-konzultativnih pregleda, a neophodne preglede obavljati po procjeni specijaliste, odnosi se na sve zdravstvene ustanove bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositelje privatne prakse u Federaciji BiH.
 8. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori, kao što su granični prijelazi GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP-Izačić , GP Orašje, GP Šamac – Domaljevac. Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Federaciju BiH moraju biti u izolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz, te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se izolaciji. Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanja higijene ruku i kabine vozila.
 9. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže da se putem Ministarstva gospodarstva naredi svim hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana-iznajmljivača registraciju dolaska gostiju-turista iz ugroženih zemalja navedenih u točki 1. ove naredbe, koji su posljednih 7 do 14 dana boravili u ovim zemljama te da kontaktiraju odmah nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo ZŽH na otvorene brojeve telefona u cilju provođenja mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) u skladu  sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti “Službene novine Federacije BiH“, broj 29/05, Međunarodne zdravstvene regulative-IHR, kao i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.
 10. Tražiti putem Vlade Županije Zapadnohercegovačke intenzivnije postupanje nadležnih županijskih ministarstava, zdravstvenih ustanovai tijela uprave ŽZH.
 11. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke obavještava javnost da neprovođenje naloženih mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa nad osobama koje dolaze iz zemalja iz točke 1. ove naredbe, podliježe prekršajnoj odgovornosti sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i kaznenoj odgovornosti, jer je člankom 225. Kaznenog zakona Federacije BiH utvrđeno kazneno djelo „Prenošenja zarazne bolesti“. Ovom naredbom regulirano je da:

Tko ne postupi po propisima ili naredbama koje nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje i sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Kaznom iz stavka 1. ovog članka kaznit će se tko ne postupi po propisima ili naredbama iz stavka 1. ovog članka u pogledu suzbijanja ili sprječavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude. Stoga ponovno upozoravamo na osobe nad kojima se provode mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19),da se pridržavaju propisanih mjera, jer u protivnom  bit će podvrgnuti pokretanju prekršajnog i kaznenog postupka. Stavljamo pozornost na sve koji imaju informacije da se pojedine osobe ne pridržavaju propisanih mjera obavijeste nadležne epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, sanitarne inspektore te Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke je dobio novu naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o kojoj će se očitovati na sljedećoj sjednici Kriznog stožera, navedeno je u priopćenju.

OGLASI

Loading