Select Page

KUPOVINA PRIZNANJA: Elektroprivreda HZ HB “kotizaciju” za nagrade u Madridu platila 18 384,40 maraka

KUPOVINA PRIZNANJA: Elektroprivreda HZ HB “kotizaciju” za nagrade u Madridu platila 18 384,40 maraka

Global Trade Leaders’ Club je međunarodna organizacija koja navodno prati rad i djelovanje tvrtki zemalja u razvoju, te uzimajući više parametara dodjeljuje međunarodna priznanja s ciljem isticanja tvrtki iz svake industrijske grane čiji proizvodi i usluge su zaslužili univerzalnu pohvalu tijekom godine. U ime JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna d.d. Mostar nagradu (pozlaćenu statuu i priznanje) preuzeo je izvršni direktor za Pravne poslove Mate Pavković, a događaj je organiziran u Madridu.

Među “parametrima” koje prati Global Trade Leaders’ Club je i kotizacija koju treba platiti ako želite biti na njihovom doađaju. U biti, kotizacija je samo ljepši naziv za plaćanje nagrade koju ćete dobiti.

Mate Pavković, Mario Fofić, Stjepan Rudeš i Martina Jelić

Prema dokumentima koje je Prvi.tv dobio iz Elektroprivrede HZ HB, u ovome slučaju kotizacija je ukupno iznosila 18 384,40 marke. Dva puta po 9,192,40 marke je uplaćeno Global Trade Leaders’ Clubu. Prva uplata je izvršena 5. srpnja, a druga uplata 9. srpnja od strane EP HZ HB, a sve kako bi u konačnici ova tvrtka dobila “prestižnu nagradu”.

I nije tu kraj priče oko troškova još jedne u nizu plaćenih nagrada koje je dobila platformaška struktura u EP HZ HB. U izaslanstvu koje je boravilo u Madridu su bili Mate Pavković, Mario Fofić, Stjepan Rudeš i Martina Jelić. S obzirom na brojnost izaslanstva, provjerom cijena avioprijevoznika, hotelskog smještaja u Madridu i važećih dnevnica u EP HZ HB, troškovi puta, smještaja i dnevnica članova izaslanstva iznosili su minimalno između 7500 i 8000 maraka.

Ako zbrojimo sve, dobit ćemo podatak kako je cijela ova šarada Elektroprivredu HZ HB koštala najmanje 25 000 maraka.

A sve se to događa u trenutku kada se dug Aluminija prema EP HZ HB popeo na više od 130 milijuna maraka, kada je dobit koju ovo poduzeće iskazuje fiktivna upravo zbog duga Aluminija, kada su zaustavljeni skoro svi razvojni projekti poduzeća, a odnosi s stranim partnerima, kao što je KfW, razvaljeni.

Institucije se vole hvaliti nagradama

Zanimljivo je kako su se pričom oko nagrada Global Trade Leaders’ Cluba prošle godine bavili mediji u drugim državama regije. Tako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije u listopadu 2014. godine objavio priču o tome kako su Apoteke Beograd dobile slično priznanje.

– Mnoge institucije i pojedinci na Balkanu vole se pohvaliti međunarodnim nagradama kao dokazom svojih velikih postignuća ili poslovnih uspjeha. Međutim, u većini slučajeva ove nagrade su varka koju prodaju beskrupulozne organizacije, iskorištavajući ljudsku taštinu. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) su otkrili da pomama za nagradama vlada regijom od 2000. godine. Od tada je podijeljeno na stotine “priznanja”. Ipak, CINS/OCCRP nisu uspjeli naći nikakav dokaz da se radilo o nadmetanju, da se do pobjednika došlo ocjenjivanjem ili da su poznati kriteriji po kojima se oni biraju.

U Madridu u Španjolskoj nalazi se Global Trade Leaders’ Club (GTLC), organizacija koja se predstavlja kao asocijacija vodećih biznismena sa 7.500 članova iz 95 zemalja. Kažu da financijske donacije nisu uvjet za članstvo, već osvajanje neke od njihovih nagrada. No, dok je članstvo besplatno, same nagrade koštaju poprilično. GTLC održava svoje svečane ceremonije nekoliko puta godišnje. Svake godine dodjeljuju nagrade desetinama ustanova i poduzeća. Nagrada je dodijeljena javnom poduzeću Apoteka Beograd, lancu od 124 ljekarne u Beogradu. Apoteka je osvojila GTLC nagradu 2009. godine, za koju je platila više od 5.600 eura – stoji u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

EP HZ HB je svoju nagradu platila skoro dvostruko više.

prvi.tv

OGLASI

Loading