Select Page

Liječnici prijete štrajkom, za ispunjenje uvjeta potrebno 50 milijuna KM

Liječnici prijete štrajkom, za ispunjenje uvjeta potrebno 50 milijuna KM

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije održao je jučer u Mostaru mirnu prosvjednu šetnju kojom je ponovno skrenuo pozornost na svoje zahtjeve kada je u pitanju proces pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru, piše Večernji list BiH. Oko tri stotine liječnika, studenata medicine i građana krenule su u 8 sati ispred stadiona pod Bijelim brijegom, odakle su se s transparentima “Vaš život je u našim rukama”, “Pregovore otvarati ili ustanove zatvarati”, “Ako nemate vremena za doktore ove, tražite nove”, uputili prema zgradi Vlade HNŽ-a. – Mi želimo i zaslužujemo, kao i svi drugi liječnici u Federaciji, naše pregovore i naš kolektivni ugovor, što nam do danas nije omogućeno – kazala je novinarima predsjednica Sindikata Kristina Bevanda, najavivši obustavu rada 19. ožujka, kada službeno počinje generalni štrajk liječnika na razini cijele županije.

Traže odvojene pregovore

Sindikat doktora medicine i stomatologije od županijske Vlade traži vođenje odvojenih pregovor i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama, dok Vlada HNŽ-a inzistira na zajedničkim pregovorima s predstavnicima sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvu i jednom kolektivnom ugovoru. – Ne bismo voljeli da dođe do najradikalnijih mjera izražavanja našega nezadovoljstva, ali ne bježimo od toga – naglasila je Bevanda. Kazala je kako je za danas zakazan sastanak s premijerom HNŽ-a Nevenkom Hercegom, na kojem će biti prisutna tri predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, te će se tada vidjeti, kako kaže, jesu li poslodavci napokon shvatili razinu problema. Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg jučer nam je rekao kako je iznenađen porukom sindikata u kojoj se tvrdi kako su županijske vlasti poslodavac liječnicima jer to nije istina. – Ne znam je li riječ o pogrešci ili zaista tako misle, ali Vlada HNŽ-a ni u kojem slučaju nije poslodavac liječnicima. Oni s nama ne potpisuju ugovore, nego s menadžmentom ustanova u kojima rade. ZZO HNŽ-a za te ustanove godišnje odvaja više od 100 milijuna KM, Vlada nekoliko milijuna maraka kroz grant sredstva, ali nismo mi ti koji dajemo plaće liječnicima, nego ustanove u kojima rade – rekao je Herceg jučer za Večernji list. Dodao je kako je upravo zbog toga Vlada HNŽ-a u nekoliko navrata pozivala menadžment zdravstvenih ustanova na smanjenje troškova kako bi ostalo više sredstava za povećanje plaća zdravstvenih djelatnika. Ovo je jedno od pitanja o kojima će se raspravljati na današnjem sastanku.

Potrebna velika sredstva

– Kako bismo ispunili zahtjeve sindikata, bilo bi nam potrebno dodatnih 30 do 50 mil. KM. To bi značilo da bi 1000 ljudi trebalo proglasiti tehnološkim viškom. Vlada ima jedan prijedlog – u roku od tri godine završiti projekt povećanja plaća u zdravstvu. Prve godine bismo povećali plaće sukladno proračunskim mogućnosti, isto bi bilo druge i treće godine. Ne može se ovaj problem riješiti preko noći i potrebno je određeno vrijeme da završimo proces povećanja plaća zdravstvenih djelatnika. Vlada je pri stavu da plaće svakako moraju rasti, ali sukladno proračunskim mogućnostima, a ne željama pojedinaca – zaključio je u izjavi Herceg. Napominjemo, samo Sindikat liječnika odbija pregovarati s ostalim sindikatima o kolektivnom ugovoru te traži odvojene pregovore s Vladom.

vecernji.ba

OGLASI

Loading