Select Page

LITERARNI RAD: Mateji Galić iz Vira druga nagrada na temu “Pobijeni hercegovački franjevci”

LITERARNI RAD: Mateji Galić iz Vira druga nagrada na temu “Pobijeni hercegovački franjevci”

Obilježavanje “Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” ili 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću započelo je jučer na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu.

U 10.00 pred križem na Trgu vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Grada Širokog Brijega, Županije zapadno-hercegovačke (ŽZH), Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski rat i poraće, zajedno s ministarstvom branitelja ŽZH. Vicepostulator fra Miljenko Stojić predvodio je molitvu za sve pobijene. Podsjetimo se da je Grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio “Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk”, a ŽZH “Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”.

Ove godine prva tri dana sv. mise predvode i na njima propovijedaju mlađi svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. Tako je večerašnju sv. misu predslavio fra Jozo Hrkać, župni vikar u Posušju. Najprije je bila krunica u 17:30, a nakon toga u 18:00 sv. misa zadušnica za sve pobijene. Sumisili su fratri iz samostana.

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti koje vodi đakon fra Franjo Ćorić. Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi zbora sv. Nikole Tavelića iz Dobrkovića pod vodstvom Marije Cigić.

Večeras su dodijeljene nagrade, za uzrast djeca, onima koje su sudjelovali u ovogodišnjem Natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prvu nagradu za likovni rad pod naslovom “Uzalud im bi”, dobila je Mihaela Čuljak, učenica Prve OŠ Široki Brijeg. Druga nagrada pripala je Mateji Galić, učenici OŠ Franica Dall’era iz Vira. Njezin literarni rad nosi naslov “Plač Majci Božjoj”. Petar Bušić, učenik OŠ fra Stipana Vrljića iz Sovića, dobio je treću nagradu za rad “Ubili su moga fra Arkanđela i sve profesore”, priopćeno je iz Vicepostulature.a

Jabuka tv

OGLASI

Loading