Select Page

Lovrinović: Bošnjaci žele državu po mjeri jednoga naroda, a to nije model za BiH

Lovrinović: Bošnjaci žele državu po mjeri jednoga naroda, a to nije model za BiH

Povlačenje vitalnoga nacionalnoga interesa od strane bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog prijedloga izmjene Izbornoga zakona još jednom je pokazalo stvarnu sliku u državi.

Hrvatski prijedlog prema kojem bi konačno bilo onemogućeno Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti, za SDA je ugrožavanje bošnjačkoga nacionalnoga interesa. U prijevodu, Bošnjaci i SDA ne žele se odreći mogućnosti da vladaju hrvatskim predstavnicima u vlasti, što govori kako i dalje grade državu po mjeri jednoga, a ne svih naroda.

– Moglo je se očekivati da će SDA povući potez zaštite nacionalnoga interesa jer su ga najavili. Ovim je definitivno postalo, valjda, svakome jasno što je njihova namjera i što su činili sve ove godine. Naš prijedlog jasno pokazuje da su naše namjere konačno riješiti pitanje izbora naših predstavnika u tijelima gdje predstavljaju hrvatski narod i jasno je da se ne radi ni o kakvoj podjeli niti bilo čemu za što nas optužuju. Dakle, definitivno je jasno i onima koji to nikako nisu htjeli prihvatiti da se želi državu samo po mjeri jednoga naroda, a sva ostala briga je samo krinka za postizanje toga cilja, izjavio je za Klix.ba predsjednik Kluba HDZ-a BiH u državnom parlamentu Nikola Lovrinović.

Loša poruka

– Ovo je loša poruka i znači nastavak lutanja bez jasnoga cilja, potiče kaotičnu situaciju i nije dobro. Možemo definitivno riješiti jedno veliko nerazumijevanje među nama i šansa još postoji. Sve sam uvjereniji da najveći dio političara iz reda bošnjačkoga naroda misli da će i kroz kaotičnu situaciju doći do željenoga cilja. Nisam siguran da je to dobro.
Samo malo poštivanja drugih, kako se stalno proklamira, i samo malo realnosti u pristupu rješavanja političkih pitanja bilo bi dovoljno da situaciju potpuno preokrenemo. Mislim da su teški promašaji inzistirati na građanskoj i unitarnoj državi i da to definitivno nije model za uređenje BiH. Što se prije to shvati brže ćemo stići do stabilne države i prihvatljive za život svih – naglašava Lovrinović.

Temeljna pitanja

On je zaključio kako se ovdje radi o temeljnim pitanjima koja se moraju riješiti ako želimo da BiH ima budućnost i da svi narodi koji u njoj žive budu jednakopravni. Hrvatski političari već godinama rade na procesu izmjene Izbornoga zakona koji bi trajno riješio pitanje izbora predstavnika jednoga naroda u tijelima vlasti, prenosi Vecernji.ba.

Čelnici Hrvatskoga narodnoga sabora BiH već duže vrijeme ponavljaju kako se ne smije ponoviti Željko Komšić, odnosno, stanje u kojem hrvatski član Predsjedništva BiH bude biran glasovima bošnjačkoga naroda. Isto treba primijeniti i na druge razine vlasti, ali bošnjačka politika ima druge planove.

OGLASI

Loading