Select Page

Svečana alka u Vukovaru – Ante Zorica slavodobitnik

Svečana alka u Vukovaru – Ante Zorica slavodobitnik

Ante Zorica slavodobitnik je svečane Sinjske alke održane u Vukovaru. Četvrti put u povijesti Alka se održala izvan Sinja a trčalo ju je 17 sinjskih alkara kopljanika u čast hrvatskih branitelja Vukovara i cijele Hrvatske. Pobjednika Sinjske alke u Vukovaru darivala je prigodnim darom predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i pokroviteljica, dok je od vukovarskih gradskih vlasti pobjednik dobio veliki, a alkarski momak mali dukat.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u govoru poručila da “srce svakog domoljuba danas kuca s radošću i ponosom”. “Ovo je velik i jedinstven događaj. Sinjska alka izraz je našeg domoljublja i časne vojničke tradicije. Ako je igdje treba trčati, to je u Vukovaru, gradu heroju. Izražavamo poštovanje svim žrtvama i divljenje svim herojima”, rekla je. Prošlost nećemo zaboraviti, ali u njoj ne želimo ostati zarobljeni, rekla je poručivši da to očekujemo i od Srbije. Moramo zaboraviti Drugi svjetski rat i sijati klice novih zala. Hrvatska želi, naglasila je, suradnju u duhu dobrosusjedskih odnosa. “Ne trebamo glumiti prijateljstvo, jer do toga će još mnogo vode proteći Dunavom, ali radi obostranmog interesa i stabilnosti JI Europe, imamo obvezu izgraditi što bolje odnose”, zaključila je. Poručila je kako je Sustav domovinske sigurnosti iznimno bitan te najavila kako se Hrvatska vojska vraća u Vukovar, odakle je više nitko nikada neće maknuti. “Imamo vrijedne ljude i divnu domovinu, sve je u našim rukama. Uvjerena sam da ćemo uspjeti. Moramo opravdati žrtve koje su pale za našu domovinu. Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!”, poručila je predsjednica.

“Ovo je spoj Dalmacije i Slavonije, spoj Sinja i Vukovara, povijesti, tradicije, s puno simbolike, prije svega domoljublja, obrane Hrvatske”, komentirao je premijer Andrej Plenković Svečanu sinjsku alku u Vukovaru. Čestitao je alkaru Anti Zorici na osvajanju Alke. “Ovo je jedan jedinstveni poklon Sinja Vukovaru”, rekao je. Naglasio je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, Domovinskog rata, obrane Hrvatske. “Moramo kontinuirano davati počast braniteljima koji su nam omogućili slobodnu, demokratsku zemlju. Važno je da štitimo dignitet i dostojanstvo Domovinskog rata. Novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja poslat ćemo još jednu snažnu poruku o Domovinskom ratu”, kazao je premijer.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da održavanje Alke u Vukovaru svima znači puno. “To je potvrda simbolike koju Vukovar predstavlja, vrijednosti koje su iznikle u Vukovaru. Stalo nam je da to budu vrijednosti na temelju kojih će se razvijati hrvatsko društvo”, kazao je. Rekao je da je Vukovar s Alkom živio mjesec dana i da je to bila posebna energija. “Nastavit ćemo se truditi, u cilju razvoja Vukovara kako bi postao grad kakav svi smatramo da treba biti”, poručio je Penava.

Vukovarska svečana Sinjska alka trči se pod visokim prokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u svečanoj loži na trkalištu izgrađenom u dijelu vukovarske Županijske ulice bit će i najviši državni vrh, predsjednik Vlade Andrej Plenković s brojim ministrima te drugi državni dužnosnici i uzvanici. Prije početka Alke u dvorcu Eltz alkarski vojvoda Ante Vučić priredio je prijam za visoke dužnosnike.

Svečani program počeo je u zoru pucanjem mačkula na šetnici uz Dunav, dok je Gradska glazba Sinj u središtu grada svirala budnice. Sudionici svečane Sinjske alke dopodne su bili na svetoj misi u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Nakon mise uprava Viteškog alkarskog društva u pratnji vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave položila je vijence podno spomenika na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon toga odana je počast i na mjestima pogibije u Domovinskom ratu Sinjana Ivice Poljaka te Andrije Alčića.

Današnja je Alka u Vukovaru svečana, što znači da će se početkom kolovoza u Sinju trčati redovita, 302. alka sa slavodobitnikom, a alkar koji pobijedi u Vukovaru nosi titulu pobjednika. U prodaju je pušteno više od 5.000 karata, a procjenjuje se da je na Alci bilo više od 20.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Sinjska alka trči se u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715., i to prve nedjelje u kolovozu, a do sada se u svojoj povijesti duljoj od tri stoljeća to viteško natjecanje samo tri puta održavalo izvan Sinja -1832. u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. godine u Zagrebu.

hrt.hr

OGLASI

Loading