Select Page

LUK NAŠ SVAGDAŠNJI (Razmišljanje jednog težaka dok plije luk)

LUK NAŠ SVAGDAŠNJI (Razmišljanje jednog težaka dok plije luk)

Jednom davno Bog stvori bijeli luk ili češnjak ili saransek, baci ga u crnicu zemlju i kaže mu: Plod si Božanski, bit ćeš ljekovit, plemeniti i čist.

Biti ćeš i začin da obogaćuješ jela, služit ćeš mome narodu. Tako češnjak upade u crnicu, pusti brke i uhvati se za zemlju, niknu i pusti prekrasne zelene listove. Ugleda ga s obližnje njive Slatkovina te s nabacivanjem reče mu: kako si lijep i zgodan, lijepo ti je u toj zemlji, jel ja mogu doć k tebi!, imam male žilice koje ti neće smetati, a svoje male listove prostirem po zemlji kratkim puzanjem. Kako je češnjak božanski, plemenit i milostiv dozvoli Slatkovini da priđe, pa se ubrzo desi i ljubav. Sve je to vidio gordi Litavac pa je kovao plan da se i on domogne plodne crnice. Znajući da češnjaka ne može prevariti jer je od Boga dan, udari na Slatkovinu. Kaže joj: ti si prekrasna travica, hajde uzmi moje sjeme da i ja pređem k vama, učinit ću tvoje listove puno ljepšim, a češnjaku neću ništa nauditi. Lakomislena slatkovina je gledala Litavac i mislila u sebi kako je visok, jak prekrasan, ima grozdove i listove s bodljama. Napunjena požudom, slatkovina izda češnjak i sklopi pakt s litavcem, donese ga k sebi i dobi za tu uslugu prekrasne duge listove-loznice. Kaže joj na to Litavac: hajde se omotaj loznicama svojim oko listova češnjaka i guši ga, a ja ću svojim dugim i čvrstim korjenom (kojeg si osjetila) gušiti ga unutar zemlje, pa kad češnjak umre, bit ćemo sami u ovom obilju. Pristade slatkovina, podignu svoje loznice i omota se oko listova, a sotonski litavac pusti svoj pohlepni korijen ispod žilica češnjaka, uzimajući mu hranu. Shvati češnjak da je izdan i poče lagano umirati.

Nastavak:
Hodam ja tako jednom poljem kad poče me netko dozivati. Okrećem se, nigdje nikoga, kad tamo češnjak. Kaže on meni: Vjeko, izdaše me i prevariše, hajd mi pomozi, vratit ću ti stostruko. Ja se jučer slegoh i golim rukama po ovoj žegi počeh drpati slatkovinu i čupati litavac,cijeli dan. Ugleda to moja dobra mati Mladenka pa i ona prionu čupati i vući ko bager. Oslobodišmo ga danas od uljeza, pa mi češnjak večeras reče:hvala ti prijatelju za ovo ću ti donijeti lijepe plodove, još me poprskaj božanskom koprivom da ojačam pa ću ti dati lijepe glavice. Ti ih izvadi, osuši i prodaj, a od zarade pomozi sebi i obitelji. Rekoh, dobio sam upalu guznih mišića, bolove u leđima, otegnute i ranjene ruke, al isplatilo se jer dobih za prijatelja Božansku biljku.


Za Posušje net – V. Markota

OGLASI

Loading