Select Page

8 valjanih razloga: Zašto djeca u jesen moraju biti puno više vani

8 valjanih razloga: Zašto djeca u jesen moraju biti puno više vani

VRLO je neobično kad nakon vrlo društvenog ljeta preko tjedna odjednom nema gotovo više nikoga vani. Parkići tonu u sivilo vremena, ljudi se sada doduše nešto malo više šeću, ali zašto je dječja igra stala samo zato što je vani vrijeme za jaknu?

Shvaćamo, naravno, nije ni mamama baš najdivnije vrijeme da se smrzavaju po klupicama, ali sat vremena dnevno, barem sat vremena dnevno možete biti vani. Kako ste ljeti imali društvo, što je pretpostavljamo slučaj brojnih mama, posebno onih koji imaju nekoliko djece i popriličan krug poznanika s istim statusom, zašto se to društvo ne okuplja i u hladnije dane?

Shvaćamo – počela je škola, djeca su krenula u vrtić, dan je sve kraći i hladno je – ali sat vremena dnevno….

Pripremite svoju djecu na sezonu hladnih dana. Dajte njihovom organizmu da se prilagodi na najbolji mogući način. Tako da ste vani. Barem sat vremena dnevno.

1. Jesenski imunitet

Pedijatri i svi zdravstveni djelatnici uglas će istaknuti sve blagodati boravka na svježem zraku – kretanje vani djetetu omogućuje da se nadiše svježeg zraka koji će iznimno povoljno utjecati na njihove dišne puteve (nosići se brže odčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suhom zraku, što dovodi do zgušnjavanja sluzi… ), bolje im radi krvotok i cijeli živčani sustav, a o blagodatima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

I sam kašalj brže će se smiriti kad dijete u pluća unese svjež, a ne suh, ustajali zrak, a date li pritom djetetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenske plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta vanjska prljavština u sebi ima niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i zraka) koje također utječu na podizanje djetetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crijevne bolesti…).

2. Razvija im se vid

Probajte se pitati zašto je sve više i više djece kratkovidno? Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih čimbenika oštećenja vida na daljinu taj što djeca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod umjetnim svjetlima. Dnevno svjetlo pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između leće i mrežnice koja čuva vid u fokusu. A fokus je vani ipak malo različitiji nego u zatvorenom prostoru.

3. Doza vitamina D

Djeca svih dobi, kao i adolescenti i odrasli, često ne dobivaju dovoljno vitamina D koji pomaže osigurati tijelu da apsorbira kalcij kako bi se spriječile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Mlijeko je također dobar izvor, ali sunčeva svjetlost je doslovno najbolji lijek. Zato liječnici često potiču djecu da se igraju na vani, na Suncu, a to što je vani hladno, ne znači da je Sunce manje bogato tim potrebnim vitaminom.

4. Zdravije navike spavanja

Ako vaša djeca baš i nemaju neku rutinu spavanja, možda je to zato što je njihov “unutarnji“ sat, njihov dnevni ritam – ugašen. Takvi prirodni ritmovi povezani su sa Suncem, a ako dijete nije prečesto vani, njegov organizam jednostavno ne reagira dovoljno dobro na sunčev podražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da ranojutarnje izlaganje Suncu posebno može pomoći sinkronizaciji ciklusa spavanja kod djeteta i uopće boljeg dnevnog ritma.

5. Svježeg zraka na pretek

Možda vi mislite da je zrak vani ionako previše zagađen, no ne znate da je zrak u zatvorenom prostoru minimalno 3 do 5 puta zagađeniji. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša zrak izmjeren u zatvorenom prostoru uvijek je štetniji od vanjskog, a ovaj podatak od 3 do 5 puta zagađeniji zaista je minimum, jer se nerijetko nakon mjerenja otkriva i čak 100 puta zagađeniji zrak koji djeca udišu dok ih vi ne puštate vani.

6. Drži ih uspravnijima

Djeca kod kuće u većini slučajeva sjede – sjede dosta i u vrtiću, pa onda popodne opet dosta sjede prije nego što legnu.

Boravkom vani, na širokim otvorenim površinama, omogućuje im se da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari – pomažu održati dobru gustoću kostiju, imati normalan krvni tlak i smanjuju rizik kraćeg životnog vijeka.

Djeca su sklonija stajati i kretati se na otvorenom, a istraživanja pokazuju da su prilikom obavljanja istih poslova, dječja tijela puno mobilnija kada se ti zadaci izvršavaju vani.

7. Poboljšava im se pažnja

Ovo nije definitivno dokazano, ali nekoliko je studija pokazalo da vanjski podražaji pomažu u smanjenju simptoma ADHD-a. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, kroz zeleni krajolik pomaže smiriti sve nas pa bi svakako trebala utjecati i na hiperaktivnu djecu. U stvari, jedan takav eksperiment koji je proveo National Institutes of Health pokazao je da, kao i s igrama vani, djeca vani obraćaju puno više pažnje na detalje nego unutra.

8. Smanjuje se stres

Slično kao i s pozitivnim učincima igre i raspone pažnje, gledajući zelene površine svakom čovjek pomaže smanjiti razinu stresa, pa tako i u djece. Istraživanja su pokazala da nervozni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kada su djeca okružena uvjetima u prirodi.

I baš zbog svega ovoga izađite svaki dan. Barem sat vremena.

poskok.info

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading