Select Page

ŽZH: U mjesecu lipnju prirodni priraštaj +40

ŽZH: U mjesecu lipnju prirodni priraštaj +40

Federalni zavod za statistiku objavio je rezultate popisa broja rođenih i umrlih u Federaciji BiH za mjesec lipanj tekuće 2023. godine. Riječ je o posljednjim objavljenim statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku koji se odnosi na broj stanovnika u Federaciji BiH.

Prema podacima Zavoda u našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj u lipnju su rođene 82 bebe, a preminule su 42 osobe. To znači da je naša županija u mjesecu lipnju u vrlo dobro statističkom plusu, i to +40.

Među rođenima u našoj županiji dječaka je samo malo više od djevojčica. Tako su u lipnju u našoj županiji rođena 42 dječaka i 40 djevojčica. U statistici umrlih, 27 je muških osoba, a 15 ženskih osoba je preminulo tijekom lipnja u ŽZH.

Pored Županije Zapadnohercegovačke, u pozitivnom prirodom priraštaju u mjesecu lipnju 2023. godine samo je još Županija Sarajevo, +96.

Kada su u pitanju zaključeni brakovi u lipnju ove godine, njih je u ŽZH 53. Tek jedan razvod je zabilježen u lipnju u ŽZH.

Ostale županije u Federaciji su u negativnom omjeru

Najgoru situaciju u mjesecu lipnju kada je u pitanju broj rođenih i umrlih ima Tuzlanska županija čiji je prirodni priraštaj -94. Posavska županija ima -25, Unsko – sanska županija ima -88, Zeničko – dobojska županija ima -54, Bosansko – podrinjska županija ima -2, Srednjobosanska županija ima -45, Hercegovačko – neretvanska županija ima -76, a Hercegbosanska županija ima -25 prirodni priraštaj u odnosu broja rođenih i umrlih, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Inače, u prvih pola godine u Federacije BiH  rođene su 7.094 bebe, a umrlo je 9.916 osoba. Riječ je o prirodnom priraštaju od -2822. Usprkos visoko pozitivnom broju na ŽZH za mjesec lipanj, ipak za prvih pola godine u 2023. ŽZH bilježi -25 u odnosu broja rođenih i umrlih, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading