Select Page

Melani i Marija Pejić, kaubojke iz Sovića, nadomak Gruda

Melani i Marija Pejić, kaubojke iz Sovića, nadomak Gruda

Na nekoliko kilometara od Gruda nalazi se imanje koje s konjima, štalama, koralom za jahanje i prirodom izgleda nestvarno, kao scena koja se često viđa u vestern filmovima, osim što se sve ovo nalazi u Sovićima. Ovdje obitelj Pejić godinama uzgaja konje. Melani Pejić koja, kada je ovaj posao u pitanju, drži uzde u svojim rukama, priča kako je njihova priča o uzgoju konja započela prije nekih petnaestak godina.

Ljubav na prvi pogled

Melani se prisjeća susreta s kobilom Nerom na Kupresu. Bila je to, kaže, ljubav na prvi pogled i znala je tada da će se priča o konjima nastaviti u njezinom životu i ne samo njezinom nego i u životu njezine sestre Marije.
“Moja sestra, brat i ja prije 15-ak godina s ocem smo krenuli na kuprešku kosidbu na Kupreškom polju gdje se održavaju galopske utrke konja. Tijekom vožnje otac nam je pričao kako oduvijek ima tu ljubav prema konjima i da ima želju da ima vlastitog.

No, nije imao mogućnosti za ostvarenje tog sna. Mi smo stigli na tu utrku, uživali smo gledati rasne konje kako se natječu i onda nakon utrke prišao nam je čovjek s konjem i pitao nas želimo li jahati. Naravno da smo jedva dočekali i mogu reći da smo se odmah zaljubili u tu plemenitu životinju, kobilu Neru. Onda nakon tjedan dana od oca stiže iznenađenje – kupio nam je Neru i od toga je sve počelo”, priča ova djevojka, inače studentica politologije na Sveučilištu u Mostaru koja se za vrijeme predavanja i ispita teško odvaja od svojih konja, ali kada se vrati doma, nadoknadi s njima sve propušteno vrijeme.

konji grude 2

Nera se nakon nekog vremena oždrijebila i Pejići su dobili malog konjića kojeg su nazvali Soko. I onda su čuli kako u Sarajevu postoji škola jahanja, da jedan Francuz dolazi trenirati i održavati školu francuskog jahanja.

Melani i njezina sestra Marija nisu gubile vrijeme. Odmah su se upisale i položile prve tri razine. Jedno vrijeme na tome je sve stalo, osim što su vremenom nabavljali nove konje.

Godine 2009. kada su imali devet konja odlučili su registrirati Konjički klub pod nazivom “Stina”. Iste te godine, kao najmlađi sudionici, Melani i Marija su nastupile na prvom natjecanju u daljinskom jahanju na izdržljivost dužine 40 kilometara, a nakon što je Marija postala punoljetna, dobila je licencu za trenera te su otvorile školu jahanja.

Pobjede na natjecanjima

“Odlučile smo se na dvije discipline: dresurno i endurance jahanje i sa ponosom možemo reći da naš klub broji oko 20 stalnih članica koji se natječu i predstavljaju klub u cijeloj BiH.

Dok smo se sestra i ja odlučile na nešto puno više. Tako smo više godina zaredom državne prvakinje, a postankom reprezentacije BiH krenule smo predstavljati državu na Balkanskom prvenstvu na kojem sudjeluju, osim naše zemlje, i Hrvatska, Srbija, Slovenija, Srna Gora, Bugarska, Grčka, Turska”, kaže Melani koja je 2012. godine sa svojim pastuhom Sabihom postala prvakinja Balkana, dok je godinu dana ranije Marija bila treća sa svojim konjem Azarom. I drugi članovi Konjičkog kluba “Stina” zabilježili su izvrsne rezultate. Među njima i Anita Vlašić koja je osvojila prvo mjesto na nedavno održanom natjecanju na Nišićkoj visoravni, a mlada Iva Bošnjak je ljetos u Banjoj Luci završila na dugom mjestu u dresurnom jahanju.

konji grude

Dužine utrka su se sa 40 kilometara povećavale sve više, njih dvije su nadmašile te male utrke pa su sada stigle do 120 kilometara u jednom danu što, kako Melani tvrdi, mnogo znači za razvoj konjičkog sporta u BiH i njihove članove kluba.

Zdrav sport

Melani objašnjava kako u klubu nude školu jahanja, zatim tu su šetnje na konju za najmlađe, kao i terapijsko jahanje za osobe s posebnim potrebama te terensko jahanje za starije. Za školu jahanja koriste domaće bosansko-brdske konje, jer su malo manji, mirniji, dok su za sport čistokrvni Arapi.

“Ovo je jako zdrav sport. Liječnici ga preporučuju, posebno za osobe s posebnim potrebama. Čak i sam kontakt s konjem djeluje pozitivno na njih, a gibanje konja kad hoda – to je, ustvari, cijela masaža, jer plivanje i jahanje je isto, što se tiče aktivnosti. Svi dijelovi tijela su u pokretu, svaki mišić nogu, ruku, leđa… Osim toga, ojačava srce, jer si na zdravom zraku”, objašnjava Melani dok hoda uz svog konja te nam govori kako je dobila jednu ponudu koja se dobije jednom u životu.

konji grude 3

Naime, poznato je da filmska diva Monica Belluci snima film u BiH “Na mliječnom putu” u kojima je par scena s konjima. Međutim, Belluci se boji konja, a i ne zna jahati, pa će Melani “uskočiti” umjesto nje u tim scenama. A Melanini konji će također imati ulogu u filmu.
“Bit ću njezina dvojnica što je za mene velika čast. Zamislite, u filmu Monice Belluci moji konji i ja”, s ponosom priča Melani.

Melani je 2012. godine sa svojim pastuhom Sabihom postala prvakinja Balkana, dok je godinu dana ranije Marija bila treća sa svojim konjem Azarom.

Marija Pejić je na drugoj godini studija konjarstva u Irskoj. Kada to završi, BiH će imati najkvalitetnijeg trenera i međunarodnog suca u regiji za konjički sport, a klub će još više napredovati.

DL

OGLASI

Loading