Select Page

Memorijal „Ivica Plazonić“ na Blidinju

Memorijal „Ivica Plazonić“ na Blidinju

Memorijal „Ivica Plazonić“ i ove je godine održan je u parku prirode Blidinje, drugu godinu za redom kraj planinarskog doma u Masnoj luci. Ove godine se okupilo se oko 30 planinarskih društva iz Hrvatske i BiH. Skupu je predhodila redovita skupština Planinarskog društva Herceg – Bosne, a dodatnog slavlja bilo je među domaćinima, jer su se upravo tijekom trajanja skupa u Posušje vratili članovi HPD Pločno koji su samo nekoliko dana prije osvojili najviši vrh zapadne Europe, Mont Blanc.

Memorijal „Ivica Plazonić“

Hrvatsko planinarsko društvo „Pločno“ iz Posušja zajedno sa HPD „Malačka“ iz Kaštela svake godine u mjesecu srpnju organizira memorijalni skup „Ivica Plazonić“. Skup se organizira povodom obilježavanja godišnjice smrti planinara Ivice Plazonića člana HPD „Malačka“ iz Kaštela, kojega je iznenadna smrt zatekla upravo na planini Čvrsnici. Od tog događaja 1998. godine pa sve do danas skup je postao jedan od većih planinarskih skupova na ovim područjima.

Već tradicionalno, skup traje tri dana. Prvog dana bilježe se dolasci planinara i društava. Drugoga dana rano ujutro započinju planinarske ture po vrhovima Ćvrsnice (Pločno, Veliki Vilinac, Veliki Vran, Hajdučka vrata…), navečer druženje i logorska vatra koju su ove godine zapalili članovi HPD Pločno, predvođeni predsjednikom društva Marijom Bonićem, a koji su protekloga tjedna, u četvrtak, 13. srpnja po drugi put osvojili najviši vrh zapadne Europe Mont Blanc. Posljednjeg dana skupa održana je sveta misa u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci, ručak, druženje nakon kojega je uslijedio i završetak skupa.

Skupština Planinarskog saveza Herceg – Bosne

Redovite godišnja skupština Planinarskog saveza Herceg – Bosne održana je u petak, 14. srpnja u planinarskom domu u Masnoj Luci. Mirko Matijević predsjednik Skupštine Planinarskog društva Herceg – Bosne je kazao da su pored redovitih tema ove godine imali jednu novu okolnost. „Svoje članove, 37 njih smo upoznali s osnivanjem Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, kojega je Planinarski savez Herceg – Bosne punopravni i jednakopravni član. Savez na razini BiH je osnovan upravo na Blidinju, 14. svibnja ove godine i mi smo već uskladili statute našeg saveza i krovnog saveza u BiH. Mi ovaj savez čekamo od 90-ih godina kada smo počeli pregovarati o tome savezu. Nismo ni za milimetar odstupili od svojih razmišljanja i stavova. Tražili smo tri temeljna principa: jednakopravnost, konsenzus u odlučivanju i rotacija na čelnim pozicijama. Drago nam je reći da su naši zahtjevi uvršteni u statut Planinarskog saveza BiH,“ kazao je Matijević. Istaknuo je da je ovime ostvaren dvadesetogodišnji san, da budemo samo ono što jesmo – planinari u jednom savezu, u jednoj državi, da nas uvažavaju svi onako kako i mi njih uvažavamo.

Osvojen Mont Blanc

Logorsku vatru ove godine na skupu su zapalili članovi HPD Pločno koji su u četvrtak, 14. srpnja osvojili najviši vrh zapadne Europe Mont Blanc. U ovoj ekspediciji koju je predvodio predsjednik HPD Pločno Mario Bonić išlo je 10 članova društva. „Četvorica su se popeli do samog vrha, svi su se uspješno vratili u kamp, pa se stoga ekspedicija smatra uspiješnom,“ kazao je predsjednik HPD Pločno Mario Bonić. Dodao je da su uz dosta poteškoća i komplikacija momci i ovaj put uspjeli. Pripreme za uspon trajale su cijelu godinu, a na usponu je sudjelovalo deset alpinista: voditelj ekspedicije Mario Bonić, Predrag Naletilić – Cobra, Ivica Bago, Vinko Romić, Jerko Čutura, Oliver Lončar, Petar Lončar, Ivan Jurilj, Željko Markota i Josip Pejić.

Postavljanje križa na Borovoj glavi

Isto tako, ovih dana su postavljeni temelji 15 metar visokog križa u Parku prirode Blidinje, točnije na Borovoj glavi. Križ će biti postavljen u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko turističke udruge “Blidinje”, uz podršku općine Posušje, općine Tomislavgrad, H.P.D. Pločno ,P.D. Orlova stina, udruge Visit-Blidinje i Franjevačke kuće molitve “Masna Luka”.

posusje.net

OGLASI

Loading