Select Page

Milanović uklonio sve biste hrvatskih velikana s Pantovčaka

Milanović uklonio sve biste hrvatskih velikana s Pantovčaka
Od prošloga tjedna u predvorju Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića više ne stoje biste hrvatskih povijesnih ličnosti.

Iz Ureda predsjednika za Hinu su izvijestili da su biste pohranjene te da se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju Ureda predsjednika donedavno su bile biste Josipa Juraja Strossmayerakralja TomislavaIvana MažuranićaAnte StarčevićaStjepana RadićaAlojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Strossmayerova bista bit će vraćena Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja je njezin vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu Ureda, do daljnjega biti spremljene na Pantovčaku.

S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovarat će se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti, potvrdili su iz Ureda predsjednika.

Izvijestili su i da je odluka o micanju bisti samo provedba najave iz predsjedničke kampanje u kojoj je Milanović govorio da bistama nije mjesto u Uredu već u muzejima.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svojega mandata uklonila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-KItarović, javila je Hina.

OGLASI

POSTANI DIO ŽKK POSUŠJE

ŽKK Posušje vrši UPISE u školu košarke! Sve zainteresirane djevojčice mogu se pridružiti našim...

Loading