Select Page

Tko je sve bio na platnom spisku Aluminija: Zamjenik predsjednika HRS-a Slavena Raguža, liječnici, savjetnik Izetbegovića, “neovisni mediji”

Tko je sve bio na platnom spisku Aluminija: Zamjenik predsjednika HRS-a Slavena Raguža, liječnici, savjetnik Izetbegovića, “neovisni mediji”

Bilo je potrebno deset godina sustavne otimačine u Aluminiju, loših kadrovskih odluka i smišljenjih planova za izvlačenje novca kako bi nekadašnji gigant pao na koljena. Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kojemu je ispostavljen račun za sve ono što se događalo u Aluminiju je najavio kako će cjelokupna dokumentacija o poslovanju propale tvornice biti dostavljena istražnim agencijama i nadležnim inspekcijama, te kako će svi koji neopravdano uzeli jednu marku iz Aluminija odgovarati za to pred sudovima.

Dok je to govorio, Čović vjerojatno nije znao kako za stolom sjede ljudi koji su ugovorno bili ili su još uvijek vezani za Aluminij. Jedan od njih je ravnatelj HNK Mostar i član Glavnog odbora HNS-a BiH Ivan Vukoja. Prema ugovoru koji je dostavljen našoj redakciji, Vukoja je u Aluminiju bio angažiran za poslove analitičke i savjetodavne ispomoći na projektima društveno – odgovornog poslovanja pri Odjelu korporativnih komunikacija i marketinga. Za to je bio plaćen 1500 maraka neto, a u pojašnjenju stoji kako je opseg posla u Odjelu korporativnih komunikacija i marketinga značajno povećao, što je bio razlog angažmana Vukoje. Na temelju čega su u Aluminiju odlučili da je baš ravnatelj kazališta osoba koja im može pomoći u navedenim poslovima nije poznato. S obzirom kako je Aluminiji završio, može se reći kako im Vukojina analitička i savjetodavna pomoć nije bila od velike koristi.

Čelnik HRS-a zastupa Aluminij

Prije nego je Čović počeo na sjednici HNS-a svoj govor o Aluminiju, sjednicu su napustili članovi Hrvatske republikanske stranke. U rekordnom roku predsjednik stranke Slaven Raguž je završio na sarajevskim televizijama gdje je govorio kako prije povlačenja pitanje krivice političkog Sarajeva Hrvati trebaju uputiti pogled prema svojim redovima i u njima tražiti krivce za pad Aluminija. I Raguž je bio u pravu. Čak ni on sam nije trebao ići dalje od svoje stranke kako bi našao one koji su bili angažirani u Aluminiju za vrijeme njegovog propadanja.

Prema ugovoru koji nam je dostavljen, dopredsjednik HRS-a, odvjetnik Slaven Bevanda je imao mjesečnu naknadu za obavljanje poslova u vezi Aluminija u iznosu od 4000 maraka. Bevanda je poznati i priznati odvjetnik u Mostaru i njegov angažman u smislu struke nije sporan, ali kada se gleda njegov politički angažman, teško da stoje tvrdnje čelnika HRS-a koje su izrekli ovih dana oko odgovornosti za događaje u Aluminiju. Naš izvor tvrdi kako će biti urađena analiza predmeta u kojima je odvjetnik Bevanda zastupao Aluminij, kako su oni tekli i kako su završili.

Također, naš izvor tvrdi kako će ovih dana biti objavljeni ugovori sa liječnicima koji su vlasnici velikih privatnih poliklinika, a koji su imali velike ugovore sa propalom tvornicom za intelektualne usluge. Na platnom spisku su bili i pojedini visoki bošnjački politički dužnosnici i savjetnici Bakira Izetbegovića kojima su isplaćivane tranše u visini 50 000 dolara. Navodno će i ti dokumenti biti objavljeni uskoro. Tu su i ugovori pojedinim “neovisnim” medijima, osobito portalima koji se navodno bore za prava građana, a mjesečno su od Aluminija dobivali iznose 3500 maraka i više. Upravo su oni cijelo vrijeme usmjeravali priču o odgovornosti Čovića za pad Aluminija, dok nisu spominjali one koji ih plaćaju već godinama i njihovu ulogu u cijeloj priči. Čak su neki navodno prije samog gašenja tvornice dobili i veće iznose novca i postavlja se pitanje zašto i po kojem osnovu.

Uglavnom, dokumenti iz Aluminija bi mogli otkriti mnogo toga. Od toga tko je novac otimao zbog osobne koristi, do toga tko je financirao paralelnu političku struju u HDZ-u koja je imala za konačni cilj smjenu Čovića i aktualnog vodstva HDZ-a BiH. Iako čelnik HDZ-a BiH godinama nije želio vjerovati u takav scenariji, izgleda kako se on doista odigravao jer samo on opravdava niz događaja u Aluminiju. Istrage koje je Čović najavio na zadnjoj sjednici HNS-a trebale bi dati odgovore na ova pitanja, piše ero.tel

OGLASI

Loading