Select Page

Mladen Bašić izabran na novi mandat predsjednika posuške podružnice Udruge dragovoljaca i veterana

Mladen Bašić izabran na novi mandat predsjednika posuške podružnice Udruge dragovoljaca i veterana

U Posušju je ove subote, 14. rujna održan VII. redovni Izborni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje. Branitelji su prvo položili vijenac i zapalili svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima, a potom je u kinodvorani Sabor započeo s radom. Svi članovi za tijela udruge izabrana su jednoglasno. Za predsjednika Udruge izabran je ponovo Mladen Bašić, dok je za predsjednika Sabora ponovo izabran Jozo Miličević. Šesteročlano Vijeće udruge čine Frano Bašić, Frano Bešlić, Ante Budimir, Ljubo Gavran, Stipe Romić i Ante Kraljević. U Nadzorni odbor kojeg čine tri člana izabrani su predsjednik Vlado Bešlić, Tomislav Begić i Drago Sabljo, dok Sud časti čine predsjednik Branko Knezović, Veselko Vranjković i Miroslav Ćuk.

Brigadir Jozo Miličević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana ŽZH predsjedavao je radnim predsjedništvom. Pozdravivši sve prisutne u svoje i u ime predsjednika središnjice Udruge dragovoljaca i veterana Nikice Tomića kazao je kako je održavanje VII. po redu izbornog sabora u Posušju značajno, jer ujedno potvrđuje aktivnost posuške podružnice udruge, budući da se mali broj podružnica može pohvaliti tolikim brojem izbornih sabora.

Usporedbe radi sama županijska udruga, kojoj je od prije dva mjeseca na čelu, održala je do sada njih četiri. Miličević je skrenuo pozornost braniteljima na donošenje federalnog zakona o udrugama od posebnog značaja, odnosno interesa, kako se u zakonu predlaže. Kad je u pitanju hrvatska komponenta jedna takva udruga treba imati najmanje deset tisuća članova, a bošnjačke trideset tisuća. Stoga je bitno uraditi reevidenciju članstva na čemu udruga intenzivno radi. Dobar rad posuške podružnice jedan je od razloga što će se upravo u Posušju održati program obilježavanja 25. obljetnice središnjice Udruge dragovoljaca i veterana iduće će srijede 18. rujna 2019. No, Posušje je za obilježavanje ove obljetnice izabrano prvenstveno stoga što je upravo ovdje pala prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu u BiH, pokojni Ludvig Pavlović, istaknuti domoljub, član Bugojanske skupine. Miličević je iskoristio prigodu pozvati sve branitelje da budu sudionici ovog događaja.

Pozivu da se odazovu obilježavanju 25. obljetnice središnjice Udruge dragovoljaca ove srijede pridružio se i općinski načelnik Branko Bago, koji je također prisustvovao Saboru. On je pohvalio rad podružnice potvrdivši dobru suradnju Općine i Udruge. U svom kratkom obraćanju kazao je kako moramo biti jedinstveni u očuvanju digniteta Domovinskog rata i boriti se za prava branitelja.

Podsjetimo, program obilježavanja 25. obljetnice središnjice Udruge dragovoljaca i veterana ove srijede, 18.rujna 2019. započet će polaganjem vijenaca kod spomenika Ludvigu Pavloviću u Studenim Vrilima u 10:15, u 11:00 sati u župnoj crkvi u Posušju bit će služena Sveta misa za sve poginule, nestale, umrle i žive branitelje, u 12:15 će uslijediti mimohod sa zastavama od crkve do spomen obilježja na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju gdje će biti položeni vijenci. U 13 sati započinje svečana akademija, nakon koje će se nastaviti druženje branitelja i žitelja uz domjenak koji će se održati u Gradskoj sportskoj dvorani u Posušju.

Program će se odvijati uz pokroviteljstvo HNS-a BiH, supokroviteljstvo Općine Posušje i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH. Organizator programa je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, a suorganizator Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH i HVO.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading