Select Page

MLADI FOLKLORAŠI IZ RAKITNA S PJESMOM DOČEKALI PAPU FRANJU U SARAJEVU

MLADI FOLKLORAŠI IZ RAKITNA S PJESMOM DOČEKALI PAPU FRANJU U SARAJEVU

Državni i Crkveni odbor za doček Pape povjerio je Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, kako bi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali i ispratili dolazak i odlazak Svetoga Oca iz BiH.

Mladi folkloraši iz KŠD Rakitno njih 38,  ušli su u protokol dočeka sv. oca pape Franje. KŠD Rakitno je među malobrojnim sretnicima koji dočekuju sv. oca , jedinstvenu priliku u kojoj su  Papu Franju dočekali pjesmom, koju je Sveti Otac s pažnjom preslušao.

“Bravo”, rekao im je na kraju Papa.

Papa Franjo se redom rukovao sa brojnim mališanima koji su u tradicionalnoj nošnji došli da pozdrave Svetog Oca.

Kulturno športsko društvo “Rakitno” je osnovano 2001. godine, te se može pohvaliti raznim uspjesima. Sve aktivnosti društva počivaju na volonterskom radu, što znači da voditelj društva i svi ostali članovi rade nesebično bez ikakve naknade. Krajem 2010. godine pokrenuli su dvije nove sekcije: folklornu i ekološku. Folklorna sekcija broji oko 130, a ekološka 15 članova.

Pozivu “Napretka” odazvali su se mladi folkloraši iz različitih krajeva BiH. Tako su  u svečanom dočeku Svetog Oca u zračnoj luci sudjelovali  Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” iz Busovače, Kulturno umjetničko društvo “Topala” iz Viteza, Kulturno športsko društvo “Rakitno” iz Posušja, Izvorna folklorna skupina “Sloga” iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Jevrejske opštine Sarajevo, te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 

17682_10205805258307312_478995936576683160_n

posusje online/klix

OGLASI

Loading