Select Page

Moguća nova Vlada FBiH bez SDA, Radončić kandidat za premijera?

Moguća nova Vlada FBiH bez SDA, Radončić kandidat za premijera?

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić ocijenio je kako je ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Fahrudin Radončić svojom ostavkom učinio SDA odgovornom za stanje s migrantima, kao i za aferu s nabavom respiratora, zbog koje je priveden kadar te stranke i naveo kako bi moglo doći i do prekompozicije odnosa i stranaka na vlasti u Federaciji BiH.

Ćeranić je naveo kako se već govori o tome da bi Vlada u FBiH mogla biti konstituirana na jedan sasvim drugi način, a čak se i Radončić spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za premijera, prenosi Srna. 

“Stvari idu k tome da bi bošnjačke stranke koje sada čine oporbu – Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka i SBB, uz HDZ BiH, mogle sastaviti novu većinu na razini Federacije, a isto tako i u Sarajevskoj županiji i u nekim drugim županijama”, rekao je Ćeranić za Sputnik.

Govoreći o tome koliko je realna eliminacija SDA iz vlasti, Ćeranić kaže kako bi bilo realno da se igre izbaci SDA ako Radončić i lideri SDP-a i HDZ-a Nermin Nikšić i Dragan Čović postignu čvrst dogovor.

Ćeranić smatra kako stvari treba promatrati u tom širem kontekstu i da Radončić, osim migranata i afere s nabavom respiratora, nije slučajno naveo i treći razlog za ostavku, a to je da su odnosi SDA, SNSD i HDZ takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara. Istaknuo je kako su sa Zapada već stigli znakovi u tom pravcu.

“Ne treba smetnuti s uma da je Washington post upravo objavio tekst koji je šire odjeknuo, kako je BiH zemlja poznata po korupciji, a ova afera `respirator` je ponovno pokazuje u tom svjetlu. Američki utjecaj je vrlo važan u BiH kada je u pitanju bošnjačka strana i na taj tekst bih gledao kao na znak da SDA treba otići”, rekao je Ćeranić.

Dodao je i kako je Radončić sigurno informiran čovjek, što mu omogućava list čiji je vlasnik i široka mreža suradnika i novinara i svakako pozicija ministra sigurnosti na kojoj se još formalno nalazi.

vecernji.ba

OGLASI

Loading