Select Page

MOLITVA I SJEĆANJE KOD „POSUŠKOG KRIŽA“

MOLITVA I SJEĆANJE KOD „POSUŠKOG KRIŽA“

U nedjelju, 23. kolovoza, povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima pored „Posuškog križa“ koji se nalazi na istočnom ulazu u Posušje te simbolizira stradanje Hrvata kroz povijest održana je prigodna molitva i sjećanje. Molitvu je predvodio fra Milan Lončar, inače predsjednik općinske radne grupe koja je bila zadužena za oživotvorenje postavljanja ovoga spomen križa.

Na obilježavanju su, među ostalima, sudjelovali i Ivan Lončar, predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje, potom Želimir Crnogorac, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Posušje te Damir Lončar koji je projektirao ovaj križ.

Podsjetimo, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza, no dok Europa već desetljećima potpuno osuđuje nacizam i fašizam, komunizam još uvijek ne doživljava istu osudu. Razotkrivanje istine i osuda kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su suočavanja s prošlošću, a na nama leži društvena i moralna odgovornost sjećati se žrtava te opominjati kako komunizam nije ništa manje zlo od nacizma ili fašizma.

OGLASI

Loading