Select Page

Moramo tražiti druga rješenja, tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak

Moramo tražiti druga rješenja, tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak

Ukoliko osam mjeseci naši pokušaji da napravimo kompromise nisu doveli do dogovora, onda moramo tražiti druga rješenja, napraviti zaokret u ponašanju, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za Oslobođenje, komentirajući nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je najavio “zaokret” prema koalicijskim partnerima.

– Prema tome, upućena je svima onima koji trebaju sudjelovati u formiranju vlasti, koji su dobili povjerenje naroda i građana na izborima, a može se reći i tumačiti da je to i SDA – kaže Čavara.

Upitan koja su do “druga rješenja”, predsjednik FBiH je rekao da ih ne bi najavljivao sada.

– Možda ih nemamo sve sada, ali moramo tražiti, jer odnos koji smo mi pokazali strpljenjem, tolerancijom, pokušajem i iniciranje razgovora i dogovora, očito, ne daje rezultata. Netko drugi, možemo reći parasustav, stalno smišlja neke nove afere i krize u kojima misle da profitiraju – rekao je on.

Čavara je odgovarao i na pitanje ostaju li izmjene Izbornog zakona uvjet za formiranje vlasti u FBiH, te može li se dogoditi da ministri HDZ-a prestanu dolaziti i na sjednice Vlade, kazao je da kada se nastoji prikazati da HDZ nešto blokira, onda se kaže da je to uvjet.

– Međutim, Ustavni sud BiH donio je odluku da Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom BiH i da ga treba promijeniti, a onda to netko osporava na sve načine i neće da provede kroz Parlament. Čak to iskoristi da izabere drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Mi smo prvenstveno rekli da za Vladu FBiH, odnosno izvršnu vlast, tražimo partnere s kojima ćemo provesti odluke Ustavnog suda, odnosno tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak ove države – rekao je, između ostalog, Čavara.

vecernji.ba

OGLASI

Loading