Select Page

RADONČIĆ: Ne možemo prihvatiti 10.000 ilegalnih migranata, nećemo dozvoliti da teret padne na bošnjačke ŽUPANIJE

RADONČIĆ: Ne možemo prihvatiti 10.000 ilegalnih migranata, nećemo dozvoliti da teret padne na bošnjačke ŽUPANIJE

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se na Instagramu povodom medijskih navoda da se, zbog nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata iz Republike Turske u EU, od BiH očekuje da prihvati čak 10.000 migranata.

“Naša javnost i europski partneri trebaju znati da je to previše za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njene sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete. Još ranije sam upoznao sve veleposlanike europskih država u BiH da i cifru od oko 5.000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvatanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati”, napisao je Radončić na Instagramu.

Kaže da je o tome, prilikom potpisivana Izjave, upoznao Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, i Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Naši pojedini kantoni već su preumorni od toga da je teret međukontinentalnog preseljavanja naroda pao na njih. Da se ne govori da od prve migrantske krize iz 2015. godine, u Bosni i Hercegovini nije ništa sistemski urađeno da se izvuku pouke, inoviraju zakoni, podignu proračuni, zaposli mnogo veći broj graničnih policajaca i učini više da BiH preuzme puni suverenitet nad upravljanjem migrantskom krizom u njenom sigurnosnom i humanitarnom aspektu”, smatra Radončić.

Dodao je da EU ne smije žrtvovati BiH i susjedne zemlje i napraviti masovni prostor za suptilnu selekciju migranata.

OGLASI

Loading