Select Page

VRATILA SE ZELENKAPICA: NEZABORAVNO ISKUSTVO U PRIRODI UZ UČENJE, DRUŽENJE, IZLETE, RADIONICE..

VRATILA SE ZELENKAPICA: NEZABORAVNO ISKUSTVO U PRIRODI UZ UČENJE, DRUŽENJE, IZLETE, RADIONICE..

Počela je nova sezona Ljetnog kampa «Zelenkapice». U tijeku je drugi od tri ovogodišnja turnusa. Vratila se djeca u Masnu Luku. Već sedam godina Zelenkapica uveseljava djecu, a oživljava Park prirode Blidinje s pjesmom i grajom.

“Zelenkapica je edukativni kamp za djecu koji se održava na Blidinju već sedam godina. Iza nas je dvanaest održanih kampova. To je kamp za koji se taži mjesto više. Priča o Zelenkapici se širi usmenom predajom, pa već tri godine nema ni oglasa za kamp jer je popunjen prije sezone”, govori Maja Mikulić, jedna od organizatorica Zelenkapice.

Što je to tako zanimljivo na ljetnom kampu «Zelenkapica»?

Već sedam godina «Zelenkapica « pokazuje kako učenje ne mora biti dosadno i naporno, a sve to uz igru i zabavu. Djeca se brzo prilagode te osjete i dožive kako je igranje u prirodi ljepše od onog na laptopu i kako internet ne može zamjeniti prava prijateljstva koja se steknu na kampu. Cilj je učiti djecu važnosti očuvanja prirode, te povratku iskonskim vrijednostima bez TV-a i mobitela, barem u vrijeme ljetnih praznika.

Engleski jezik, znanstvene čarolije, radionica Indiana Jones, sportske igre i hercegovačka olimpijada su standarndi program. Od prvog kampa,djeca volonteri uredjuju dnevne novine koje objavljuju na facebook stranici – Udruga Zelenkapica., u vrijeme trajanja kampova. Možda su ipak voditelji i organizatori najbolje što Zelenkapica nudi. Ovi ljudi, entuzijasti prije svega, trude se naučiti djecu kako se cijeni prijateljstvo i tolerancija, te kako je bitno čuvati okoliš u kojem živimo. I kako se dobro zabavlja bez mobitela.

Voditelj kampa, profesor engleskog jezika, ukratko Vava, pokušava djeci pokazati čarobni svijet odrastanja uz jednostavne i zaboravljene igre, sportske discipline, večeri uz gitaru i logorsku vatru, te čar promatranja zvijezda s mjesta gdje su one tako blizu. Zelenkapica je dobila ime po crtanom filmu čiji je Vava autor, a koji zna svako dijete u ovim krajevima.

Ostali voditelji: Iva, Igor, Kata, Domo, Mima, Mate, Barbara, Kika, Galićke…..pokušavaju djeci približiti znanost kroz zanimljive pokuse, izgraditi samopouzdanje i moć izražavanja kroz dramske radionice, naučiti ih zdravim navikama kroz sportske aktivnosti, urednosti kroz svakodnevno spremanje…

Borave u prirodi, druže se s konjima, a trudimo se imati nešto novo u programu svake godine. Ove godine je Mali Masterchef hit . A počela je proizvodnja sapuna u našoj radionici.

“Prošlih godina je kroz ovaj Ljetni kamp prošla šarolika skupina djece, iz svih krajeva. Sklapaju se nova prijateljstva koja će im možda obilježiti cijeli život. Od Bosne i Hercegovine, preko Hrvatske, Njemačke, Italije i sve do Amerike djeca dolaze u Zelenkapicu. A kad dođu na kamp redovno se vraćaju”, dodala je Maja.

Boravak na 1220m je blagodat sama po sebi, a kad uz to djeca piju domaće mlijeko s pašnjaka podno Čvrsnice i jedu domaću hranu, uspijeh za zdravlje je zagarantiran.

Blidinje.net

OGLASI

Loading