Select Page

Mostar Film Festival dobio natjecateljski program

Mostar Film Festival dobio natjecateljski program

Novo izdanje Mostar Film Festivala – Festivala filmske glume koji je, u organizaciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan, do sada djelovao pod nazivom Dani filma Mostar, predstavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Priču o prerastanju Dana filma u festival glumca, novom vizualu, članovima žirija i svemu onom što nas čeka na ovogodišnjem Festivalu, predstavnicima medija predstavila je umjetnička direktorica festivala Maja Knezović Lasić.

”Mostar film festival, koji je iz filmske revije u svom desetom izdanju prerastao u festival glumca, ponudit će četiri programa. U natjecateljskom dijelu od ove godine Mostar film festival nagrađivat će nagradom Stablo ljubavi najbolje ženske i muške glavne te sporedne uloge kao i najboljeg debitanta. Naš ovogodišnji vizual želi usmjeriti pozornost na glumca, obzirom da su upravo oni u središtu festivala te bih također htjela naglasiti kako smo upravo mi ‘krivci’ za akciju postavljanja šešira po gradu Mostaru, koja nam je poslužila kao zanimljiva uvertira u cijelu ovu filmsku priču”, rekla je Knezović Lasić.

Članove žirija Mostar film festivala čine novinarka i filmska kritičarka Sandra Rančić, novinar i filmski kritičar Dževdet Tuzlić, španjolski fotograf Jaime Olabarri Powell te predsjednik žirija glumac Velibor Topić.

Direktor festivala Slaven Knezović predstavnike medija posjetio je na povijest festivala i organizacijske muke na koje su naišli u samim početcima.

”Izuzetno mi je zadovoljstvo da je naša udruga Oktavijan napredovala do te mjere da smo u ovoj godini napravili ovako veliki iskorak i prerasli u filmski festival. Prve Dane filma nam je moto bio ‘Ovo nisu dani poljoprivrede’ a simbol nam je bio kukuruz, dok smo danas, od kukuruza dogurali do šešira, što je vjerujte jedan veliki raspon i što pokazuje da je Hercegovina plodno tlo za audiovizualnu umjetnost”, istaknuo je Knezović.

Mostarski glumac je dodao kako će na ovogodišnjem festivalu biti prikazana i zatvorena projekcija filma ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’, čije se snimanje odvijalo u Mostaru, te kako se nada da snimanje filmova u ovom gradu ubuduće neće biti iznimka, nego kontinuitet.

Osim natjecateljskog dijela, u kojem će stručni žiri birati najbolja glumačka ostvarenja u filmovima iz regije, publici u Mostaru će se od 24. do 30. studenog prikazati i studentski, dokumentarni i dječji filmovi u programima koje je predstavio izvršni producent festivala Ognjen Džinić.

”U Dokumentarnom programu naziva Docuspectre prikazat ćemo najnovije dokumentarce iz regije a posebno smo ponosni na naš program sa studentima u kojem će studenti akademija iz regije predstaviti svoje radove. U Dječjem programu prikazat će se filmovi rađeni po dječjim školskim lektirama, a održat će se i radionica za studente glume Masterclass te konferencija o autorskim pravima”, rekao je Ognjen Džinić.

Ispred generalnog pokrovitelja festivala HT Eroneta, medijima se obratila i Misijana Brkić Milinković koja je istaknula zadovoljstvo činjenicom da je upravo HT Eronet prepoznao kvalitetu i značaj jednog ovakvog festivala, te da je to suradnja koja već traje, i nada se, kako će trajati i rasti i u sljedećim godinama.

Inače, 10. MOFF održat će se od 24. do 30. studenog u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

/HMS/

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading