Select Page

Mostar: Stotine kolega oprostilo se od stradalih studenata

Mostar: Stotine kolega oprostilo se od stradalih studenata

Velik broj studenata, profesora i prijatelja okupio se u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru na komemoraciji održanoj za četvero poginulih studenta mostarskog Sveučilišta.

Obraćanje rektorice prof. dr. sc. Ljerke Ostojić na komemoraciji održanoj u ponedjeljak 21. prosinca prenosimo u cijelosti:

ispracaj-06

Poštovani studenti, profesori, prijatelji… Ovo Sveučilište od svoga nastanka do danas nije doživjelo tužniji skup. Ovo Sveučilište nije doživjelo veću tragediju od te subote 19. prosinca 2015. godine. Ovo Sveučilište nije doživjelo veći gubitak od smrti četvero naših studenata: Tene, Vjekoslava, Antonije i Domagoja. Bilo je kroz našu povijest tragedija. Preživjeli smo i Domovinski rat u kojem su ginuli naši studenti kao branitelji i civili, ali u mirnodopskim uvjetima – ovakva tragedija u jednome danu, u jednome trenutku, četvero naših studenata!! Prije svega obiteljima izražavam iskrenu sućut. Isto tako mi ovdje okupljeni upućujemo naše molitve Bogu da podari snage obiteljima naših studenata, da podari snage njihovim prijateljima, da podari snage ovom Sveučilištu. Danas su mnoge misli u Hercegovini usmjerene prema Slavoniji – prema gradovima i mjestima u kojima su se rodili i živjeli naši nastradali studenti. lma nešto između Hercegovine i Slavonije što nas spaja i u dobru i u zlu. Još od godina gladi, uzajamne pomoći u teškim ratnim danima pa evo do ovog trenutka kada smo povezani u boli i tuzi. Spontano okupljanje studenata u subotu navečer u kampusu. Paljenje svijeća. Molitve. Izrazi sućuti. Današnja komemoracija – pokazali su našu ujedinjenost. I ovaj put kao ljudi postavljamo si mnoga pitanja. Zašto? Kako je moguće? Zbog čega? Nemamo odgovor. Ali vjerujemo u jedan odgovor – Ne, ovo nije kraj. Sveučilište, mi okupljeni, sačuvat ćemo vječnu uspomenu na naše studente. Naše misli i sjećanja bit će okrenute: Domagoju, Antoniji, Vjekoslavu i Teni. Počivali u miru Božjem.

ispracaj-05

Uz rektoricu mostarskog Sveučilišta, okupljenima su se obratili i prof. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, prof. Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija, Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta, Danijela Petrović, v.d. dekanice Agronomskog fakulteta te Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, prenosi Bljesak.info.

Ispraćaj je krenuo u 10 i 30 sati ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru. U 17 sati u crkvi svetoga Petra i Pavla u Mostaru bit će služena sveta misa.

bljesak.info

OGLASI

Loading