Select Page

Mostarski sajam putokaz oporavka gospodarstva, investicija i zapošljavanja

Mostarski sajam putokaz oporavka gospodarstva, investicija i zapošljavanja

Pokroviteljstvo sajamske manifestacije preuzelo je Predsjedništvo BiH kako bi i na taj način simbolično poduprlo ovu značajnu priredbu te potaknulo donošenje drugih mjera važnih za razvoj gospodarstva

Osamnaesti međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2015. otvoren je jučer, na njemu izlaže više od 700 izlagača, a zemlja partner je Tajvan. Sajam je proglasio otvorenim predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je ocijenio da je poticaj gospodarstvu i stvaranju ambijenta za nove investicije i zapošljavanje najvažnije što političari moraju raditi u toj zemlji. “Okupiti veliki broj izlagača u godini krize ogroman je uspjeh. Od gospodarstva se živi, a uvjeti u kojima djeluju gospodarstvenici nisu laki. Moramo smanjiti poreze i stvoriti bolje uvjete kako bi bilo više investicija i zapošljavanja”, rekao je Ivanić. Prema njegovim riječima, mostarski sajam je najozbiljnija sajamska manifestacija u BiH, zbog čega je i Predsjedništvo BiH pristalo biti njezin pokrovitelj. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma gospodarstva u Mostaru je Tajvan koji je u vrhu ekonomski najslobodnijih zemalja svijeta s vrlo visoko razvijenim gospodarstvom, znanjem i tehnologijama, čime su nadomjestili nedostatak prirodnih resursa.

Pothvat za Mostar

Predstavnik Tajvana Tao Wen-Lung je ocijenio kako je zahvaljujući strukturalnim reformama njegova država postala jedna od glavnih svjetskih gospodarskih sila. Objasnio je kako je u porastu trgovinska razmjena sa zemljama s područja jugoistoka Europe izražavajući zadovoljstvo što su zemlja partner sajmu u Mostaru koji postaje mjesto gdje se mogu dogovarati poslovi u BiH i zemljama regije. “Posebno sam zadovoljan što predstavljam Tajvan na najvažnijem sajmu gospodarstva u BiH. Sva iskustva pokazuju da je Mostar očito mjesto gdje ljudi žele poslovati u BiH i regiji”, rekao je predstavnik zemlje partnera na svečanosti otvaranja. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo je na ceremoniji otvaranja da je pravi pothvat sačuvati sajam na visokoj razini te proširiti sajamsku i podsajamsku ponudu. Iskoristio je prigodu te je sve razine vlasti pozvao da podupru jedinice lokalne samouprave, napose Mostar kao jednu od rijetkih višenacionalnih sredina u BiH. Direktorica manifestacije koja je ove godine postala punoljetna Dalfina Bošnjak ocijenila je da sajam iz godine u godinu potvrđuje opravdanost truda i ulaganja te opredijeljenost razvoja i obogaćivanja sajma.

Brojni događaji

Uz opću sajamsku manifestaciju, sljedećih pet dana održavaju se i podsajamske manifestacije turizma, vinarstva i vinogradarstva, knjige i grafičke industrije, informacijskih tehnologija te prvi put drvne industrije. Nakon svečanosti, izaslanstvo s predsjedateljem Ivanićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i drugim visokim dužnosnicima obišlo je štandove pojedinih izlagača. Nazdravljali su pjenušcem na štandu s vlasnikom MCI-ja Miljenkom Crnjcem, zatim kušali sir, te se zaustavili u kratkom razgovoru s predstavnicima Mepas grupe, Podravke, Tajvana, Stanića, Gospodarske komore Mostar, Končara, Posavske i Srednjobosanske županije gdje su probali lokalne specijalitete te se zadržali u razgovorima s domaćinima. Na maloj svečanosti, koja je uslijedila na kraju glavne ceremonije otvaranja, državni ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda otvorio je podsajamsku manifestaciju Sajam drvne industrije. Prvi put su na mostarskome sajmu organizirano pristigli predstavnici drvne industrije. Tijekom pet dana održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru predviđeni su brojni susreti, konferencije, okrugli stolovi čiji je cilj podržati i olakšati gospodarsku inicijativu i ojačati veze u zemlji i regiji jugoistoka Europe.

vecernji.ba

OGLASI

Loading