Select Page

MUP ŽZH pozvao na odgovorno korištenje pirotehničkih sredstava

MUP ŽZH pozvao na odgovorno korištenje pirotehničkih sredstava
Tijekom blagdanskog razdoblja, već tradicionalno, u uporabi i na tržištu pojavljuju se veće količine pirotehničkih sredstava, pri čemu zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja istima dolazi do ozljeda, kao i oštećenja imovine građana.

U cilju sprječavanja neželjenih ponašanja, MUP ŽZH zavodi akciju “Mir i dobro” koja će se realizirati u razdoblju od 18. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine na području cijele Županije Zapadnohercegovačke.

Kako bi predstojeći božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju pozivamo građane da pirotehnička sredstva koriste sukladno zakonskim odredbama, što je u njihovom interesu kao i u interesu cijele zajednice.

Zakonske odredbe

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj uređena je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj:20/13). Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

  • Pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatrometa namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada,
  • Pirotehnička sredstva razreda II. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima,
  • Pirotehnička sredstva razreda III. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje,
  • Pirotehnička sredstva razreda IV. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina, u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18. godina, samo u vremenskom razdoblju od 1. prosinca. – 1. siječnja (petarde i sl.)

Uporaba pirotehničkih sredstva razreda II. zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije uporabljivati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava razreda III i IV dozvoljena je samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdalo nadležno tijelo MUP-a.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne.

Tako npr. novčanom kaznom u iznosu od 200,00 – 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva razreda II. (petarde i sl.) izvan dozvoljenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Apel građanima

Apeliramo na sve građane na odgovornu uporabu pirotehničkih sredstava, a posebno na roditelje:

  • Biti uz djecu dok, ako već moraju, koriste pirotehnička sredstva,
  • Obavezno djecu upoznati o mogućim posljedicama pogrešne uporabe pirotehničkih sredstava,
  • Biti odgovoran i ne podcijeniti dječju radoznalost za oružje. U slučaju posjedovanja istog, čuvati ga u zaključanim ormarima i kasama,
  • Djeci poručujemo da ne diraju neeksplodirana pirotehnička sredstva kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja – odmah pozovite roditelje kada vidite takve naprave,
  • Najbolja prevencija je nekorištenje pirotehničkih sredstava.

Također, apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Tijekom akcije biti će povećana prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj osoba u cilju odvraćanja od zloupotreba pirotehničkih sredstava, te od činjenja drugih prekršaja. Također, vršit će se kontrola prometa s naglaskom na najteže prometne prekršaje kao što su upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola, kao i bez položenog vozačkog ispita, itd. U suradnji sa nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola objekata u kojima se vrši prodaja pirotehničkih sredstava.

Uz želju da predstojeći blagdani proteknu u miru i u dostojanstvenom ozračju vjernicima želimo čestit Božić a svim građanima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu, navodi se u priopćenju MUP-a ŽZH.

Posušje.net

OGLASI

Loading