Select Page

Djecu s poremećajem u ponašanju primat će u posebne ustanove

Djecu s poremećajem u ponašanju primat će u posebne ustanove

Djeca kojoj je dijagnosticiran poremećaj u ponašanju i osjećajima koji se pojavljuje u djetinjstvu i adolescenciji, a za koju u ovom trenutku u Federaciji ne postoji adekvatan model institucionalne zaštite, ubuduće će svu potrebnu skrb moći dobiti u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić. Naime, nacrtom Zakona o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH, koji je nedavno usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, uređuju se djelatnost i korisnici usluga ustanova socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, osnovni i posebni standardi u pogledu obavljanja njihove propisane djelatnosti i zaštite prava smještenih korisnika, tijela upravljanja, nadzora i rukovođenja, financiranje, nadzor nad radom te druga pitanja od značaja za rad i funkcioniranje ustanova socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine. Tako je ovim zakonom utvrđena jasna djelatnost Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Ljubuški, piše Večernji list BiH. 

Usvojen nacrt

Prema odredbama ovog zakona koji je usvojen u formi nacrta, osnovna djelatnost Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Ljubuški pružanje je usluge socijalnog zbrinjavanja i podrške, kao i zdravstvene njege smještenim osobama u cilju očuvanja njihovih preostalih sposobnosti.

Korisnici usluga su osobe iznad 65 godina ili osobe starije od 55 godina kojima je zbog teško narušenoga zdravstvenog stanja potreban taj oblik smještaja jer se ne mogu samostalno brinuti o sebi. Stupanjem na snagu novog zakona Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić bit će uveden dobni cenzus u smislu onemogućavanja primanja korisnika starijih od 30 godina.

Razne mogućnosti

S druge strane, Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići i Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Drin ograničen je prijam osoba mlađih od 18 godina.

Nadalje, prema odredbama novog Zakona o ustanovama socijalne zaštite, Zavod za odgoj muške djece i mladih Sarajevo bit će u mogućnosti smještati djecu i mlade ženskoga spola, što do sada nije bio slučaj. Novi Zakon o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH omogućit će ustanovama i dodatne izvore zarade.

Naime, kako se navodi u obrazloženju ovog zakonskog rješenja, otvorena je mogućnost da ove ustanove pružaju i druge usluge te se bave dopunskom gospodarskom djelatnošću i drugim djelatnostima (proizvodnja i prodaja hrane na vlastitim farmama, proizvodnja i prodaja određenih proizvoda u vlastitim radionicama i drugo), pri čemu je jasno utvrđena namjena prihoda koji bi se eventualno ostvarili ovom djelatnošću (nabava sredstava i materijala nužnih za daljnje bavljenje istom, kao i novčane nagrade korisnicima koji su u sklopu radno-okupacijskoga tretmana uključeni u obavljanje navedene djelatnosti).•

VL

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading