Select Page

MUZEJI: Čuvanje kulturno-povijesne baštine

MUZEJI: Čuvanje kulturno-povijesne baštine

Mnogi Posušani vole svoj kraj, sve ljepote i starine iz daleke prošlosti. I u kućama još ima toga vrijednog koje nije nestalo. U Franjevački muzej „U kući oca mojega“, osnovan 2007.godine, postao je jedno neizostavno mjesto za sve one koji dolaze u općinu Posušje ili pak prolaze kroz to sve zanimljivije mjesto.

Osnovan je na inicijativu posuških fratara, a nalazi se u podrumu župne kuće, koji je prenamijenjen i prilagođen za tu muzejsku svrhu. Ova inicijativa omogućila je prikladan prostor za čuvanje i proučavanje kulturno-povijesne baštine općine Posušje.

Malo je muzeja na ovim prostorima kojim se poklonila tolika pažnja pri samoj izgradnji, uređenju enterijera, sakupljanju predmeta i mnogim drugim stvarima.

Svaki eksponat i svaki metar prostora, dizajniran je s tolikom pažnjom, da pruža osjećaj ambijentalnog savršenstva do posljednjeg detalja, a sama rasvjeta daje prostoru jedan svjetski izgled.

Za sve to dobrim dijelom zaslužan je i fra Milan Lončar, koji sve turiste srdačno dočeka i oduševi pozitivnim entuzijazmom, te ih tom prigodom provede, ne samo kroz postavke muzeja, nego i kroz cijelu povijest ovog kraja, ali i šire, pa vam se nakon posjete ovom prekrasnom mjestu čini kao da ste pročitali enciklopediju i saznali nešto što mnogi drugi ne znaju.

U blizini muzeja nalazi se i prostor sa stećcima, koji su preneseni na taj lokalitet kako bi se sačuvali od propadanja i koji svakako upotpunjuju ponudu muzeja.

Tu je i knjižnica koja sadrži stručnu literaturu prvenstveno namijenjenu sadašnjim i budućim studentima arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i drugim srodnim znanostima kao i cjelokupnoj stručnoj javnosti.

Zahvaljujući vrijednim donacijama knjiga Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao i Arheološkom muzeju u Zagrebu, udareni su temelji i počeci muzejske knjižnice u Posušju. No, vrijedi ipak spomenuti da se u posuškom kraju nešto više nego do sada čuvaju stare stvari i poljoprivredni , kućni alati i sve drugo kako bi se i mladi potaknuli da čuvaju i upoznaju sve vrijedno svoga posuškoga kraja.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading