Select Page

Prva je nedjelja došašća

Prva je nedjelja došašća

Od 6. stoljeća Crkva Zapada slavi četiri nedjelje pred Božić kao pripravu na slavlje rođenja i tjelesno očitovanje Isusa Krista.

Danas je prva nedjelja došašća ili adventa, ujedno početak nove liturgijske godine. Došašće je milosno vrijeme. Puno je simbolike u došašću! Od 6. stoljeća Crkva Zapada slavi četiri nedjelje pred Božić kao pripravu na slavlje rođenja i tjelesno očitovanje Isusa Krista. Isusovo rođenje je izniman događaj za kršćane i cijelu ljudsku obitelj. Došašće je i obnova vjere u Isusov novi dolazak na koncu povijesti. Crkva je izabrala predivna biblijska čitanja tijekom došašća koja nas uvode u otajstvo. Posebno mjesto u došašću pripada velikim biblijskim osobama: proroku Izaiji, Ivanu Krstitelju i Isusovoj i našoj majci Mariji.

Svake nedjelje palimo jednu adventsku svijeću. Te svijeće imaju svoja imena i poruku. Prva svijeća se zove proročka. Poziva nas na razmišljanje o prorocima koji su naviještali Kristov dolazak. Druga se naziva betlehemska. Poziva nas da razmišljamo o događajima u Betlehemu. Treća pastirska. Pastiri su prvi pohitali Isusu. Bili su jednostavni i ponizni ljudi! Poklonili su se Isusu! Četvrta je svijeća anđela. Anđeli su zapjevali kod Isusa: “Slava je Bogu na visini i na zemlji mir ljudima njegove milosti!”. S četiri svijeće želi se poručiti da se tijekom adventa upali i peta svijeća.

Tko je ili kako se naziva peta adventska svijeća? Peta adventska svijeća smo na prvom mjestu mi vjernici, svatko pojedinačno, ali kao zajednica. Smisao došašća je da se upali peta adventska svijeća. Kako se ona pali? Pali se pozornim čitanjem Svetog pisma, sudjelovanjem na euharistiji, dobroj svetoj ispovijedi, osobnom i zajedničkom molitvom, pokorom, djelima ljubavi posebno prema siromašnima i potrebnima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading