Select Page

NA BARZONJI PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE

NA BARZONJI PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE SNJEŽNE

Hoće kiša, neće kiša. Velike su promjene vremena, a i planina je sama uvijek ćudljiva. Pandemija je, mjere koje ne idu na ruku ovakvim prigodama. No, sve je to pokleknulo pred Majkom Marijom. Ona je opet privukla na stotine svojih štovatelja.

Oltar je kao i uvijek pripravljen pred crkvom. Fra Petar, Dragutin, Tereza, Ruža, fra Vinko i fra Ante su učinili sve da sveto misno slavlje i proslava Gospe Snježne protekne bez smetnji. I sve je bilo spremno. I vrijeme je bilo lijepo. Oblaci su prijetili, ali su i oni sklopljenih ruku mirovali i divili se pobožnom mnoštvu koje se skupilo na zaravni ponad Blidinja, ispod Jelinka, ne bojeći se prijetnji Vrana i Čvrsnice.  

Sveto misu predvodi i propovijeda fra Bože Milić župnik sv. Petra i Pavla u Mostaru. S fra Božom  koncelebriraju: fra Ivan Kvesić, fra Vendelin Karačić, fra Ćiro Lovrić, fra Petar Džida, fra Šimun Oreč, fra Stjepan Pavličević, fra Vinko Mikulić fra Petar Krasić i fra Ante Marić. Tu su još o. Leonardo Hrkać i hercegovački bogoslovi fra Ivan Malić (predvodio liturgijsko pjevanje), fra Ivan Crnogorac i fra Marin Mikulić (nosio Gospin kip u procesiji).

S pukom je i malo groblje na Barzonji sa svojim pokojnima. Svima je lijepo. To im se u očima vidi. Djeca su presretna da su na slobodnom, na livadi, sve je oko njih tako lijepo, veliko, sve ih privlači. Valentina Mihalj Kusić predivno čita, evanđelje navješćuje župnik Doljana fra Stjepan Pavličević. Fra Bože je poveo procesiju pjevajući Lauretanske litanije. Propovijeda o danu pobjede, danu zahvalnosti, danu hrvatskih branitelja. No, osobito o Bogorodici koja je Bogu u jednom trenutku rekla: Neka mi bude po Tvojoj riječi. Želio je propovjednik i nas ponukati na takvo životno razmišljanje. Što sve mora biti po mojoj volji?! Neka bude po Božjoj. Što sve moram je kontrolirati?! Predat ću se dragom Bogu neka On kontrolira.

Točno prije dvadeset i pet godina je blagoslovljena ova lijepa planinska crkva i posvećena Gospi Snježnoj. I točno je dvadeset i pet godina od pobjedničke Oluje, Dana zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Misno slavlje su uljepšali hodočasnici iz Kongore, Čitluka i Međugorja, te konjanici iz Goranaca. Konjanici su prepješačili od Goranaca do Barzonje, te prije svete mise napravili počasni krug oko Gospine crkve. Gospa je Snježna na njih ponosna, i oni to s ponosom i žrtvom učine svake godine. Mnoštvo je ljudi bili pred, u i oko crkve Gospe Snježne i mnoštvo ih je pristupilo svetoj pričesti.

Iza svete mise su vjernici pošli prema šatorima po osvježenje, jelo i druženje. Bio je to pravi planinski dernek Gospe Snježne na Barzonji u Poljima.

SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE NA LINKU OVDJE

Tekst: fra Ante Marić

Blidinje.NET

OGLASI

Loading